събота, 8 юни 2013 г.

Моделирам с хартия или "Една идея с папие маше"

"Една идея с папие маше"
Папие маше (на френски: Papier-mâché, буквално ознчава сдъвкана хартия със значение на смачкана хартия поради начина, по който изглежда) е техника, която позволява с леснодостъпни и евтини материали да се изработят различни предмети.Техниката е следната - взима се предмет, на който ще се прави копие и започват да се лепят върху него малки парчета хартия (обикновено вестник). За лепило може да служи лепило Ц 200, брашно, нишесте или тапетно лепило. Лепи се, докато се покрие целият предмет и се внимава покритието да е гладко и равномерно. Важно е да се залепя хартията равномерно по цялата повърхност на предмета, така че да се получи обвивка с еднаква дебелина. След тази операция, предмета се оставя да изсъхне, папие машето се втвърдява и се получава една черупка, която ако не знаеш, че е от хартия, никога няма да познаеш, че това всъщност е основния материал.
Когато се втвърди се разрязва на две, изважда се предметът от вътрешността и получените две хартиени части се залепват отново. Така полученото копие на предмета може да се боядиса, оцвети и декорира.
С техниката папие маше може да  реализирате и ваши проекти, като просто наслагвате малки късчета хартия, покривате с тънък слой лепило, после отново хартия и отново лепило, като се стремите да наслагвате повече на местата, които искате и така, докато получите желаната фигурка, която после оцветявате и декорирате.
Може също да използвате стари опаковки или "скеле" направено от тел или мрежа, за да създадете триизмерни фигури.


За древните цивилизации Слънцето било приемано като божество даряващо живота, олицетворяващо мъжкото начало, а Луната - женското.
В редица култури ги разглеждат като съпружески съюз и са разпространен талисман за защита на дома и семейното благополучие.


Материали и инструменти:
 • пластмасова обикновена маска
 • вестници
 • лепило Ц 200
 • 1 ролка тоалетна хартия
 • 1 лъжица гипс
 • акрилни или темперни бои
 • инструменти за моделиране на пластилин
Маската, която виждате на снимката е изработена с техниката папие маше, като релефните части са направени от така наречената "хартиена каша" по рецепта от сайта: esperimenticreativi.blogspot.com
Рецепта за хартиена каша:

 • 1 ролка тоалетна хартия (двупластова, около 82 гр. с картонения цилиндър)
 • вода
 • 200 гр. лепило Ц 200
 • 1 лъжица гипс

Тоалетната хартия се накисва във вода, изважда се картоненият цилиндър, а останалата част се надробява.
Престоява около 10-12 часа, после се прецежда през решетка и полученото се смесва с лепилото и гипса.
Сместа се моделира достатъчно лесно, като могат да се използват и инструменти за работа с пластилин.
За изсъхване на детайлите е необходимо доста време, от 12 до 24 часа, в зависимост от големината. След изсъхване може да се шкури.
Същият ефект и дори по-лесно за работа ще е ако се използва моделиращата хартиена паста по следната рецепта:

хартиена каша


Приготвяне на маската:


Вестника накъсваме на парчета и накисваме във вода. Започваме да нареждаме парчетата върху вътрешната страна на маската. Върху първият слой не поставяме лепило, в противен случай, вестникът, ще залепне за маската. След наслагването на първият слой, редим късчетата вестник и мажем с лепило Ц 200. Минималната дебелина е поне 3 слоя, а оптималната е седем. При седем слоя, маската е твърда и удобна за работа впоследствие.
За основа на маска с голям размер е добре да се използва освен картон и тънка дървена плоскост, която да придаде и запази формата на изделието.

За издръжливост на изделието от хартия, често върву вестниците се поставя и слой, накисната в лепило мaрля.


Предпоследен етап в заготовката е поставянето на акрилен грунд. Той служи също да втвърди допълнително изделието и да прикрие и коригира неравностите. След изсъхването на грунда, изделието се изшкурва и се боядисва. Малък трик, за икономисване на боите е преди боядисване върху изделието да се нанесе лепило Ц 200. Лепилото запечатва грунда, заглажда повърхността и се хаби много по-малко боя.


с лепилото Ц 200
с акрилния грундP.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

3 коментара:

 1. Здравейте, за направата на макет - хоризонтали на терен, като залепя няколкото пласта стиропор, може ли отгоре да положа моделиращата паста от С200+тоал.хартия+гипс, или първо да залепя парченца вестниси с С200 и след изсъхването им - моделираща паста. Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 2. Добре е според мен, да има поне един-два слоя с парчета вестник, преди да се положи моделиращата паста. Така спойката ще е по-добра и по устойчива.

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте, след като поставя моделиращата паста от С200+ тоал.хартия+ гипс, с какъв грунд или паста да покрия макета, за да продължа да обработвам с акрилни бои. Благодаря Ви!

  ОтговорИзтриване

Translate

Flickr