Лесни питки на тиган
На тази рецепта попаднах в италианския сайт giallozaferano.it и понеже ми се видя лесна и бърза, реших да я изпробвам... резултатът беше неочаквано добър.
Получиха се меки питки, които може да се похапват със различни пълнежи според сезона и предпочитанията.
Рецептата е много проста и прилича много на нашата рецепта за постна содена питка:
- 400 гр. брашно
- 1/2 суп. лъжица сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 6 суп. лъжици олио
- 250 мл вода
- 1 бакпулвер
Вариант питките да станат още по меки и вкусни е да се замени част от водата с кисело мляко 100 гр. кисело мляко и 200 мл. вода
Брашното се пресява, прави се кладенче и се излива водата, в която е разтворена солта, захарта и бакпулвера. Прибавя се и олиото и се замесва.
Когато тестото е готово го разделяме на топки според големината на тигана. за тиган с диаметър 22 см аз направих 12 топки. Разточваме всяка една от топките върху набрашнена повърхност на много тънко.
През това време поставяме тиган с незалепващо покритие на котлона и го оставяме да се нагрee, без да слагаме никакво олио.
Поставяме питката върху нагорещения тиган и когато е готова от едната страна, обръщаме и изпичаме и от другата (като палачинка).
Готовата питка намазваме с маргарин, за да е мека.
Готовите питки могат да се гарнират по желание,
...и да се похапнат с удоволствие.
Останалите недоизядени питки съхранете завити в прозрачно фолио и те ще останат така меки и на другия ден.
От тази рецепта, могат да се направят и питки с пълнеж, като тези тук:
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/
Страхотни станаха! Благодаря много за рецептата :)
ОтговорИзтриване:) Радвам се, че са ви харесали!
Изтриване