понеделник, 29 август 2016 г.

Сушени плодове в домашни условия

Сушени плодове в домашни условия


Сушените плодове са един здравословен начин за набавяне на витамини и минерали през дългите и студени зимни месеци.



Разбира се можете винаги да си купите и тези от магазина, НО като се замислите че те се обработват със серен диоксид и сулфити, за да имат красив свеж цвят и да се предпазят от развитието на бактериите, мисля че за предпочитане е да знаем какво слагаме на масата. 
Досега никога не бях сушила плодове, но ми донесоха смокини, и реших да пробвам.
Нарязах ги на половина, наредих ги в тави, застлани с хартия за печене, поръсих дъното с малко оризово брашно, че бяха много сочни и отделяха сок и ги сложих на терасата, покрити с мрежа за комари. 













Тази първа партида съхна доста време, понеже парчетата бяха доста големи.


Нощем ги прибирах вътре, за да не поемат влага. Беше доста топло и за 5-6 дни бяха достатъчно поизсъхнали. Сварих захар и вода и когато сиропа завря ги пуснах за около 3-4 минути.












После ги извадих с решетъчна лъжица и ги оставих в гевгир да се оцедят. 















Отново ги наредих в тавата и ги сложих да съхнат.













Второто сушене е доста по-кратко-2, най-много 3 дни.

Следващата доза от сушени плодове включваше малко банани, ябълки и пак смокини. И понеже неволята учи, този път ги нарязах на филийки, за да е съхненето по-бързо, нататък процедурата е същата. 



Забравих да спомена че при втората партида плодове не използвах оризово брашно. 



Парчетата бяха малки и за ден засъхнаха и направиха коричка. 



При последното сушене могат да се сложат във фурна, която е била включена и после изгасена (например след като сте опекли и извадите баницата) и да ги оставите вътре при леко отворена врата, докато изстине фурната.


За съхранението, най-добрия вариант, който ми казаха хора, които от години сушат смокини и то в големи количества е да ги напълните в кесийки и да ги съхраните във фризера.

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

33 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Много полезна публикация, открих я в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  14. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  15. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  17. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  18. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  19. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr