вторник, 29 януари 2013 г.

Как се прави Роял Айсинг/ Royal Icing/ Glassa Reale

 Роял Айсинг/ Royal Icing/ Glassa Reale


В тази публикация ще ви покажем как се прави крем за декориране от белтъци, наречен Роял Айсинг. Източник на рецептата е сайта: http://www.sinmimadre.com/recetas/en-la-cocina/como-hacer-glasa-real.

  • 100 грама пудра захар 
  • ½ белтък
  • 1 чаена лъжичка лимонов сок

Начин на приготвяне:



Сложете в купа белтъка и разбийте, докато започне да се пени. 















Прибавяйте по една супена лъжица захар и разбивайте, докато се поеме добре от сместа. Повтaряйте, докато сместа поеме цялото количество захар.
























За начинаещи като мене мога да дам няколко съвета: От опита (за седмица направих около 7 пъти Роял Айсинг) съветвам:















При първоначалното разбиване на белтъка е добре да го разбиете малко, не го правете на сняг, защото после е трудно да се определи на око гъстотата на айсинга. разбийте, да се запени белтъка и после веднага започнете да прибавяте пудрата захар.




Разбивайте и прибавяйте по лъжица. Мерките по-горе са доста ориентировъчни, тъй като зависи от големината на яйцето.
Как може да проверите гъстотата на айсинга: Потопете пръст в сместа, ако не се задържа и покапва веднага, значи има нужда от още пудра захар.





Когато сместа е готова изглежда така:















Ако сместа е гъста се разрежда с лимонов сок, ако е рядка, значи и трябва още пудра захар.


Съхранявайте за кратко, в затворен съд, покрито с найлонче и затворено с капак. Сместа съхне на въздух и се втвърдява, затова при съхранение, трябва да е добре покрита. 
Ако ви се струва че по време на съхраняването сместа се е сгъстила прибавете 1-2 капки лимонов сок и разбъркайте.

































Оцветявайте със сладкарски бои, най-добре на прах или гел.



P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

7 коментара:

  1. Рецептата е много полезна, но искам да попитам ако не мога да консумирам лимонов сок, мога ли да го заместя с нещо, или да го изключа въобще?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Петя! Аз лично не съм изпробвала да правя айсинга с друго, различно от лимонов сок, но ето, какво друго препоръчат в мрежата:
    "Royal Icing (Крем Роял, белтъчна глазура) включва в състава си основно яйчни белтъци (сурови, пастьоризирани, на прах), стабилизатор (cream of tartar (винен камък)

    Royal Icing:

    * ½ с.л. белтъци на прах
    * ¼ ч.ч.топла вода
    * щипка винен камък/ cream of tartar
    * 2 ч.ч. (0.454 кг.) пудра захар
    Или:
    няколко капки бял оцет за стягане на белтъците
    :) Надявам се да съм била полезна!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ако го разбивам на ръка, дали ще стане?

    ОтговорИзтриване
  4. Сигурно да, тъй, като целта е да се поеме захарта от белтъците, а не да ги правим на сняг...

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря,за подробните обяснения- ще опитам

    ОтговорИзтриване
  6. А ЗА ДАНТЕЛА СТАВАЛИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. трябва сместа да е достатъчно гъста

      Изтриване

Translate

Flickr