сряда, 2 януари 2013 г.

Шоколад/ История на шоколада III част

История на шоколада

III част (XX — XXI век)


Шоколадовата наслада пристига и в България.




Триумфалното шествие на шоколад по света най-сетне достигнало и до България. Основоположникът на родната шоколадена индустрия се казва Велизар Пеев-офицер и участник в Сръбско-българската война, известен като „Царя на шоколада”.
Велизар Пеев-създател на Първата БГ фабрика за шоколад

През 1901 г. , в София, на ул. “Ломска”, в една почти порутена къща, се ражда първата българска работилница за шоколад и разни други захарни изделия, като бисквити, локуми, вафли. Преди да започне работа обаче, Пеев учил една година във френските заводи „Сави Жан-Жан”, откъдето довел френски майстор и 12 работници.


За да построи първата си работилница, Пеев заложил къщата си. По-късно построил фабрика на 4 етажа с площ от 2000 кв. м, с модерни машини и 250 работници. Произвежда от шоколадови бонбони през бисквити и кексове, до пудинги на прах.
В своите фабрики Пеев произвеждал и шоколад по специални поръчки. Една от тези специални поръчки е и създадената бонбониера в луксозна дървена кутия “Царска”. Така още при княз Фердинанд по време на царските приеми и балове той сервирал български бонбони. Вкусните му произведения станали любими и на цар Борис III.

През 1922 г. Пеев изнесъл производството си в Своге, където построил нова по-голяма фабрика, която функционира и до днес. Фабриката е със затворен цикъл и със собствена хидроелектроцентрала, от която черпи ток и градската гара.


През 1924 г. се образува „Велизар Пеев и синове” АД с 6 милиона лева капитал. От 1938 г., след смъртта на бащата, главен директор е големият син, който се занимава с технологията, а по-малкият е административен ръководител. Шоколадовите изделия с марка „Велизар Пеев” печелят първо място на международните панаири в Берн, Париж и Виена. През 1947 г. фабриките са национализирани.



Свойства на какаовите зърна/ шоколада

За пръв път свойствата на шоколада били описани през XVII век от доктор на име Струба. Той доказал, че в какаото се съдържат много ценни вещества наречени антиоксиданти. Те регулирали количеството и обмена на глюкозата в нашия организъм и способствали за дълголетието на човека. А количеството на антиоксидантите в какаото било по-голямо от това, съдържащо се в зеленият чай и виното.
С развитието на науката били направени и доста други открития като например факта, че шоколадът стимулира освобождаването на ендорфини, естествени хормони, които ни дават чувство на щастие и благополучие.
А японски учени от университетът в Осака дори установили, че черупките от какаовите зърна, използвани при направата на шоколада, съдържат антибактериален агент, който се бори с зъбната плака и предпазва от кариес.



Въпреки това, учените заключават, че анти-кариесовите способности на какаовите черупки не са достатъчни, за да неутрализират щетите, причинени от високо съдържание на захар в шоколада, така че в близко бъдеще шоколадът няма да може да замести пастата за зъби. ; ))

Днес, шоколадът се е превърнал в неизменна част от нашето ежедневие. През 1995 г. във Франция стартира инициатива, наречена - Европейският ден на шоколада - 7 юли. Честваме празника на тази дата, защото се смята, че точно тогава през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.
музей на шоколада в Испания/ Барселона

Векове по-късно Европа вече е осеяна и от най-удивителните музеи в света - шоколадовите. Само в Белгия те вече са 16.



Известността на шоколада е увековечена и в световното кино и литература - в приказките за шоколад на италианецът Джани Родари, в детската книга на уелския писател-хуморист Роалд Дал -"Чарли и шоколадовата фабрика", както и в романа на Джоан Харис - „Шоколад“.


През 1971 г. е направена филмова адаптация на книгата на Роалд Дал — мюзикълът „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ на режисьора Мел Стюарт, с участието на Джийн Уайлдър в ролята на Уили Уонка и Питър Оустръм в ролята на Чарли Бъкет.

През 2005 г. е направена нова филмова адаптация, по-близка до оригиналната история — „Чарли и шоколадовата фабрика“ на режисьора Тим Бъртън, с участието на Джони Деп в ролята на Уили Уонка и Фреди Хаймор в ролята на Чарли. Създаден по книгата на Роалд Дал, филмът разказва историята на 5 деца, получили шанс да посетят тайнствената шоколадова фабрика.



След като печелят златен билет от лотария, организирана от Уили Уонка (Джони Деп), те биват поканени във фабриката, която от дълги години държи вратите си затворени и никой не знае какво става зад тях...




Сред скали от бонбони и реки от шоколад, Чарли (Фреди Хаймор) ще остане единствения, издържал докрая и спечелил голямата награда - фабриката за шоколад на г-н Уонка.


През 2000 г. е и официалната премиера на френският филм „Шоколад“, създаден по едноименния роман на Джоан Харис.


Главните роли са поверени на известните актьори Джони Деп и Жюлиет Бинош.
В едно малко френско градче майка и дъщеря отварят магазин за шоколад...  тяхната поява разтърсва строгия морал и преобръща мирното дотогава съществуване на тамошните жители.


И в заключение:


"Девет от всеки десет човека обожават шоколада, десетият... просто лъже..."



John Tullius


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr