събота, 19 януари 2013 г.

Домашна лютеница в "зимни условия"

Домашна лютеница в "зимни условия"

Домашната лютеница...има ли такъв, който не я обича?!...аз да си призная съм от тези, които я обожават.
За мен тя носи спомена за детството-потропването около тавата, сложена на огъня, в дъното на двора, игрите с приятели и безгрижността на нашето време...
Наскоро попаднах на промоция на голяма консерва цели домати в сос. За готвене, не беше особено удобна, защото като я отвориш килограм и половина, после какво ще я правиш?...И сама си отговарям, ще направя лютеница, нищо, че е зима и нямам медна тава като на баба ; )))
И речено-сторено...
От LIDL купих и буркан готови печени чушки, половин кило моркови от пазара, глава чесън, сол, захар и олио си ги имах вкъщи.



Доматената консерва изсипах в дълбока тенджера. С пасатор пасирах доматите и сложих тенджерата на котлона да заври.











Изчистих морковите, нарязах ги на парчета и ги сложих да се сварят. Когато станаха готови към тях прибавих оцедените от водата чушки, чесънът и пасирах с пасатора.





















Добавих и тази смес в тенджерата към пасираните домати.


Към средата на варенето или около 2 часа след началото, добавих олиото - около 1 кафена чашка и една лъжица захар.


 
 


След около четири часа варене, овкусих готовата лютеница с 1 лъжица сол, още една лъжица захар и още половин чашка олио.



Вря още 10 минути и ето полученият краен резултат:





Горещата лютеница напълних в предварително измити и подсушени бурканчета. Затворих и обърнах с капачката надолу върху памучна кърпа.

 Това беше нашата рецепта за лютеница, варена в малката ни кухня, в средата на декември!
 
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr