петък, 10 октомври 2014 г.

Машина за хляб на Лидл/ Моят пръв хляб в машина

Машина за хляб на Лидл/ Моят пръв хляб в машинаПоради факта, че от година на година, хлябът който се продава по магазините е все по лош като качество, отдавна имах голямото желание да си купя машина за домашен хляб.


Преди да избера, естествено направих голям обход в Интернет. Избрах си тази на Лидл, защото е приемлива като цена, а и например в италианските сайтове прочетох много положителни отзиви за нея.

Новата ни придобивка е вече налице. много ми беше трудно обаче да намеря качествени обяснения или видео с това как кога и какво се прави като за начало.


ползвайки опита на моя близка, отчитайки нейните грешки и имайки предвид съветите, които ми даде тя, реших да направя днешната много подробна публикация, в помощ на всички онези, които работят или ще работят с машина за хляб.Първи етапКогато машината е още нова, според указанията трябва да се разопакова, да се включи, от бутона, който прилича на отворена книжка да се избере програма 12-"печене". После се натиска бутона за Старт/Стоп и когато минат 5 минути машината трябва да се спре отново чрез натискане на същия бутон.Това се прави, за да може машината и новите части да "обгорят" за пръв път. Отделя се силна миризма на машинно масло. Когато машината изстине, извадете кошницата и с влажен парцал минете отвътре и отвън. същото направете с бъркалките, капака на машината отвътре и самата машина отвън.Втори етап-Печене на хляб


Рецепта за 1 кг. хляб


300 мл. вода
1 ч.л. сол
1 с.л зехтин
500 гр. брашно тип 500
1 пак суха мая 7 гр. или 21 гр. прясна
1 суп. л. захар

Програма 1-"Нормален" ; Кора -"Тъмна" ; Продължителност 3:05ч.Извадете кошницата от машината. Уверете се че бъркалките са добре поставени. 
Излейте водата (за предпочитане хладка, а не студена), поставете солта, олиото. 

Брашното пресейте предварително и после изсипете и него. Най-отгоре в брашното направете кладенче и там натрошете прясната мая (или изсипете сухата). Посипете маята със захарта.


Когато поставите всички продукти в кошницата, внимателно избършете ръбовете й с влажна кърпа.

Поставете кошницата в машината и затворете капака.Включете в контакта, на таблото автоматично излизат индикациите на 1-ва програма за хляб с тегло 1250 г. 
В този случай програмата вече я има, тогава променете теглото на 1000 г. и кората -"тъмна". Когато сте готови натиснете бутона Старт/Стоп.

Индикация че машината работи е включената червена лампичка върху дисплея. Отстрани са показани етапите през които преминава правенето на хляба. машината започва с операцията затопляне, която продължава около 20 минути, така че не се притеснявайте, че бъркалките не се въртят.Следващият етап е месене, когато се включват бъркалките. 


Следват втасване, отново месене, втасване и накрая печене (Продължителността на всяка операция е подробно описана в книжката към машината). Ако по време на месене искате да оберете останало по стените тесто, то използвайте дървена или силиконова лопатка.

Когато хлябът е готов и програмата е приключила, машината издава продължителен сигнал. Тогава изключете от ел. мрежата и внимателно, използвайки ръкохватки, извадете кошницата върху дървена дъска. 

С лопатката внимателно отлепете покрая. после завъртете кошницата и ако хляба не излиза, завъртете леко наляво, надясно държачите на бъркалките, за да се отлепят.Ако хлябът излезе, но бъркалките останат вътре, ги извадете със специалната кукичка от комплекта.Когато машината изстине, избършете кошницата, бъркалките, капака отвътре и машината отвън с влажна кърпа.


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr