събота, 4 октомври 2014 г.

Гипсово-флористичен колаж или Пaно с Техника Терра

Гипсово-флористичен колаж или Пaно с Техника Терра





Колаж (от фр. collage) е техника в изобразителното изкуство, при която различни фрагменти, различни по  цвят, форма и текстура напр. текст, цветни хартии, изрезки от вестници и т. н. изграждат картинно пространство. този начин на работа е използван от древни времена, например в изкуствата и занаятите, и дори в иконописта. 

Флоралните колажи с техниката наречена терра са този вид колажи, при които е възможно да създадате "цветни букети" от сухи цветя, листа и всякакви природни материали.


Необходими материали:

сухи цветя, листа, природни материали
лепило Ц 200
гипс
бяла акрилна или темперна боя (става и бял фасаген)

за покриване на паното
акрилни или маслени бои
гъбичка

прозрачен спрей за запечатване на паното

1. Съберете и изсушете за няколко дни различни природни материали-листа, полски цветя и т.н. Сушете ги на открито, а не притиснати, както се прави при хербарий.








2. Подгответе основата за работа, като нанесете бял, акрилен грунд. Основата може да е платно, дървена дъска или мдф плоча.

3. Върху лист хартия подредете предварително цветната композиция.





4. Пригответе гипсова шпакловка/или купете готова от магазина и я разредете с малко лепило Ц 200. Aко искате по изявен релеф, можете да прибавите малко ситен пясък към приготвената шпакловка.




5. Нанесете шпакловката по цялата повърхност на основата. Направете релеф като използвате шпакла или гребен или друг инструмент според желаната идея. Добре е слоя да е достатъчно дебел, за да може да "потънат" добре цветните елементи.







6. Започнете да поставяте елементите, като първо ги потапяте във ваничка с вода и после ги поставяте, като ги притиснете леко върху нанесената шпакловка. Работете бързо преди да е изсъхнала шпакловката. Ако някой елемент е по обемен и висок, поставете по малко лепило Ц 200 върху долната му част и тогава притискате.








7. Оставете да изсъхне.





8. Фон нанасяме с потупване с гъбичка. Ако някои от листата не са достатъчно потънали в гипса, може да ги заздравите като ги минете с рядък гипсов разтвор (гипс разтворен с малко вода до образуване на редичка каша).
















 















9. Когато фона изсъхне, нанасяме с гъбичка и по-светли цветове. Те може да са акрилни или както при мен-маслени. 
















10. Когато боята изсъхне напълно със суха четка нанесох бяла акрилна върху най изпъкналите части на композицията...












...и се получи това като краен резултат!!!






Ето и някои идеи, предимно от руски автори.





















































P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

2 коментара:

  1. А върху стъкло с какво трябва да започна( бутилка)?

    ОтговорИзтриване
  2. Първо акрилен грунд тънък слой за основа и после като изсйхне нанасяте дебел слой за да положите сухите цветя

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr