петък, 24 октомври 2014 г.

Рецепта за майсторска питка

Рецепта за майсторска питка





Нарекох тази питка така, не защото аз се смятам за майстор, а защото имам тази рецепта от майката на моя скъпа приятелка от детството. За тази жена мога да кажа само едно: До днес не съм срещала друг, който да прави питки, погачи, точени баници като нея!!!
Още си спомням брашното, насипано в дървени нощви, като от едно време и сладкия аромат на прясно изпеченa погача...

Ето и самата рецепта, простичка, но винаги с перфектен резултат / ;) ако се спазват някои правила естествено/.






Необходими продукти:

1 кг брашно тип 500
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
6 супени лъжици олио
1 кубче мая (42 гр)
1 яце
500 мл вода към която прибавяш 2-3 суп. лъжици кисело мляко и една суп лъжица оцет




Втасване на маята:

Маята се поставя в съд, залива се с част от количеството вода (леко топличка/ не повече от 30 градуса).поставя се захарта, загъва се с памучна кърпа и се оставя да втаса.












Ако маята е много прясна този момент може и да се пропусне. Този етап е много необходим при замразена мая например. за да се види дали дрождите на маята са все още действащи и те да се "разбудят".

Ако маята е прясна: Във водата прибавяме киселото мляко и оцета, прибавяме и олиото. Събираме тази смес с маята, прибавяме и солта и леко разбитото яйце.

































Брашното се пресява с мая и се прави кладенче. Там се излива получената смес и се замесва.























Полученото тесто се поставя в голяма купа, намазана с олио, завива се и се оставя на топло да втаса.














Когато тестото увеличи обема си два пъти, се изважда от купата върху намазана с олио повърхност и от него се оформя правоъгълник.












Има няколко начина на oформяне на питката: като охлюв, с отделни питки, като сиренарки и на топки. 
И при трите случая, разстеленото тесто се намазва с разтопена, но не гореща свинска мас. 



При пита охлюв и сиренарки, се посипва сирене и правоъгълника се наавива на руло.
При питките без сирене процедурата е същата, но се поставя само свинската мас.





Рулото може да се завие направо така, в тава.
От рулото могат да се нарежат парчета и ако се обърнат стават сиренарки.
Ако от всяко отрязано парче се оформи топка става питка на топки, а и чудесни питки за хамбургери.


















Оформeната пита се поставя в намазана с олио тава или върху хартия за печене и отново се оставя да втаса.
























Когато е добре втасала (увеличава обема си около 2 пъти) се намазва отгоре с разбит жълтък с малко олио и вода. 


















При печене фурната не се загрява предварително, защото затопляйки се с тавата вътре, тестото ще продължи да си втасва, преди да започне да се пече. 

Питката се пече на 180 градуса за около 30-40 мин, зависи от самата фурна.










 









P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: 
https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr