петък, 26 септември 2014 г.

Рециклиране на стари дискове CD-1

Рециклиране на стари дискове CD
Ровейки из Интернет попаднах на интересен сайт: sashlyr.blogspot.com с подробни обяснения по темата как можем да направим бижута от стари дискове.


sashlyr.blogspot
sashlyr.blogspot.comНеобходими материали и инструменти:

Стари CD
телче за тигани
тиксо
голяма ножица
тава 

алуминиево фолиоТелчето за тигани и тиксото служат за почистване на дисковете. На снимките по-долу е показано как се чистят с най-обикновено телче. Покритието пада лесно, особено ако дисковете са по-стари. 
Другият метод е с залепяне на тиксо и издърпване с движение тип "коломаска". Става по-бързо, но не винаги се получава отлепването, като много зависи от това как поставяте тиксото.

Почистените от покритие дискове се измиват с веро и гъбичка. 


С голяма ножица се нарязват избраните форми, като от всяка форма се правят 2 еднакви парчета.
Готовите части се почистват много добре със спирт.

В сайта не бе обяснено, коя боя е използвано в конкретния случай, а беше посочено че може да се използва водни боички, маслени, бои за стъкло и акрилни.

И така: Аз започнах от боите за стъкло!

Може и да съм допуснала някои грешки като: 
  • В сайта беше написано, че готовите неща се слагат в тава, върху алуминиево фолио, 
  • температурата е около 130 градуса 
  • всеки елемент се състои винаги от 2 части, които после се сглобяват, тип сандвич (показано е по-долу).


Аз поставих нещата на хартия за печене, като направих само единични парчета. температурата на фурната ми беше по висока от 130, защото фурната беше малка и с неработещи реотани отдолу, така че трябваше да поставя нещата не с средата на фурната. а горе, близо до реотаните.

Получените неща смениха тотално цвета си. На снимките по-долу виждате сините, които станаха като много тъмнозелени и трябваше да ги доукрася с лак за нокто и на другата снимка-жълтите, които станаха също много, много тъмни.

Червеното сърце е направено с лак за нокти, което е абсолютно противопоказно, защото нещата прегарят много лесно, заради бързото изпарение на ацетона, а синият трапец на снимката е резултат от повторен опит със точно спазване на горните правила. Пак боята стана много тъмна и така, трябваше да го мина отгоре, без да го пека, за да получи някакъв цвят.
Втори опит: С водни боички


1. Изрязах по 2 еднакви елемента за всяка проба-пеперуди, полукръг и правоъгълник. Поставих боичка и на двете части и слепих двете части по подобие на сандвич, като боята остане отвътре, между двете.
2. Поставих ги в еднократна алуминиева тавичка и приготвих малка шпакла, с която да си помагам ако има нужда при махането им от тавата.

3. Поставих ги и изваждах на почти всяка минута, за да следя как се "пекат".

Направих и едно с маслена боя, не се получи лошо, но по подробно ще говоря за това в следващата публикация по темата.
на долната снимка е:


1. момента на поставяне в предварително загрятата фурна и 

2. когато е минала около минута и половина.

В блога sashlyr.blogspot.com е посочено, че в нормална фурна, на 130 градуса са необходими около 2-3 минути.
sashlyr.blogspot.com
На тази последна снимка е показана готовата пеперуда, с дупка за окачване, пробита с тънка бургийка.P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr