петък, 5 септември 2014 г.

TIRAMISU/ Моята успешна рецепта за Тирамису

Моята успешна рецепта за Тирамису /Tiramisu/





От няколко години изпробвам различни рецепти за тирамису, но резултата все не беше напълно задоволяващ: по оригиналната рецепта с разбити белтъци, крема се втечнява много бързо, да не говорим пък колко е опасно в летните жеги да ползваме сурови яйца...

но ето че последната изпробвана рецепта, с някои модификации тук-там се оказа точно това което търсех: тирамисуто е стегнато и се реже на хубави и равни парчета, крема не се втечнява, а ако се остави за 20-тина минути във фризера се превръща в чудна сладоледена торта.

За основата:

300 гр. бишкоти
500 мл кафе еспресо подсладено + 50 мл коняк, ром или бренди

За крема:

250 гр маскарпоне (без значениемарката)
250 мл сладка сметана за разбиване 
3 жълтъка+3 пълни суп лъж. захар

2 листа желатин (или 1 пакетче от другия -10 гр.)
2 пълни суп. лъжици пудра захар
100 мл. прясно мляко
2 ванилии
лимонова есенция

1/2 кафена лъж. канела





Някои съвети: За да ви се получи тирамису, близко по вкус до оригиналното ползвайте ако е възможно кафе еспресо или това от кубинска кафеварка. Така ще се получи хубав, наситен и ободряващ вкус на кафе, както подсказва и името му в превод: "ободри ме"





Приготвяне:

1. Накиснете желатина на листи в студена вода.



2. Разбийте 3 жълтъка с 3 лъжици захар.














3. Оцедете желатина от водата. Поставете го в тенджерка, заедно с 2 лъжици пудра захар и прясното мляко. Поставете на много слаб огън, като бъркате непрекъснато. Желатинът трябва да се разтвори, но без сместа да завира.

(Идеята за този вариант ми дойде от рецептата, по която правя вкусен чийзкейк)
























4. Топлото смес се изсипва на тънка струя към жълтъците като се разбива непрекъснато с миксера или се прави т.нар "темпериране".










5. Към яйчната смес се прибавя канелата, ванилията и лимоновата есенция.



(Ако не сте сигурни, че яйцата са пресни може да поставите темперираната яйчна смес отново в тенджерката и да загрэте на много слаб огън при непрекъснато бъркане. така яйцата ще са преминали през термична обработка и вие няма да имате притеснения. В този случай, след като смъкнете сместа от огъня оставете да изстине много добре преди да смесите с маскарпонето, иначе ще се втечни прекалено).




6. Към охладената яйчна смес прибавете маскарпонето и разбийте с миксер до получаване на хомогенна смес.













7. Разбийте на много твърд сняг течната сметана. (!!! За да ви се получава винаги добре разбита, течната сметана трябва да се постави във фризер около 20 минути преди да бъде разбита).



8. Смесете сметаната с маскарпонето и жълтъците и разбийте отново.












9. Започнете да оформяте основата:

Към кафето прибавете брендито и захар на вкус.










Потапяйте за кратко всяка бишкота в кафето и нареждайте в купата.



Аз използвах йенска купа, като най отдолу не поставям крем, така при рязане парчетата излизат от купата без проблем).



* * * * *












10. Върху готовата основа от бишкоти нанасяме обилен слой от крема. 


После нареждаме втори слой бишкоти и после отново крем. Отгоре заглаждане крема с шпатула и поръсваме обилно с натурално какао. 


















Преди да поставим в хладилник (или във фризер, за да стане като сладоледена торта) покриваме добре с прозрачно фолио.







P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

2 коментара:

  1. Супер звучи....Само дето толкова я мразя тая сметана...Ние, почти с риск за живота, си хапваме оригиналното сурово тирамису, което е с перфектен вкус.;.)Май ще пробвам този вариант, дано ми се получи:)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз също не понасям вкуса на сметаната и заради това използвам малка хитринка: Когато я разбия й прибавям 2 ванилии, задължително лимонова есенция, дори и лимонова кора ако имам и 1/2 или 1 кафена лъжичка канела. Всъщност после вкуса на канелата не се усеща, но същевременно се променя и вкуса на сметаната... ;)

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr