неделя, 3 февруари 2013 г.

Фън шуй

Фън шуй



Фън шуй е антична китайска традиция, която учи как да се живee в хармония със света, който ни заобикаля. Техниката, която използва е предназначена да организира по-най-добрият за нас начин мястото, където живeeм и средата, която ни заобикаля.
В буквален превод думите "фън" и "шуй" означават вятър и вода и изобразяват двете основни природни сили, които със своята невероятна мощ моделират и променят формата на планинините, хълмовете и долините всекидневно, ежечасно, ежеминутно.

Вятърът пренася, докато водата съдържа в себе си енергията Ци, наричана още "енергията на живота" или "космически дъх на дракона", която се пропива в материята и я съживява.





Ако се практикува правилно, Фън Шуй подобрява късмета, психическото и физическото здраве, личния успех и увеличава материалното ни състояние.

Според Фън Шуй, пространството което ни заобикаля е проникнато от невидими и мощни енергийна линии. Някои от тях са благоприятни, а други вредни, носят хармония или раздор, здраве или болест, богатство или бедност.

Движението на енергията в къщата има свои правила, които е нужно да бъдат опознати, за да се постигне хармония и благополучие за обитателите на дома.

Учението Фън шуй представя всички онези специални средства за защита, които поставят в равновесие съществуващите енергийните полета и увеличават потока от положителна енергия.




Течащатa вода е символ на енергия и жизненост, така че нейното присъствие е от съществено значение, за да се създаде и поддържа благополучие и хармония в дома. Това е един елемент, който винаги трябва да присъства в дома, под различни форми.

Водата, трябва да е прозрачна, чиста и в движение. Ако водата е прекалено неподвижна (в застой) има обратен ефект на блокиране на позитивната енергия. Водата не трябва и да е в изобилие, защото напомня на сълзи и ще доведе лош късмет на обитателите на дома.



За да се улесни потока от енергия и жизненост, който дава водата, трябва да се чува звука издаван от фонтана, който може да бъде от гипс, камък или метал.
В интериорното пространство могат да се използват преносими фонтани във форма на вази, украсени с декоративни водни растения, а в стаите -  изкуствени водопади или миниатюрни водни каскади.

Наличието на вода в движение осигурява релаксация, концентрация и добра циркулация на "Ци" - енергията, която тече през всички живи същества.

И накрая, в различните стаи може да се поставят и други обекти, които напомнят вода като  полилеи, вази, топки и орнаменти, изработени от стъкло или кристал. Тези украшения пречупват и отразяват слънчевата светлина, като я разпръскват по стените, като малки капчици, отразяващи цветовете на дъгата.





По стените на къщата могат да бъдат окачени и картини или плакати с изображения на вода.

Как да привлечем просперитета в нашият дом:



В системата Фън шуй стихията на богатството е водата. Само че водата трябва да се използва с много голямо внимание. С нарастването на популярността на Фън шуй ландшафтите с водни символи станаха доста модни. Но още от детството са ни учили, че трябва да бъдем много внимателни със стихиите.
Разказват, че в Хонг Конг до централния бизнес квартал е печално известното «здание Липо». Неговият Фън шуй бил толкова лош, че в него банкрутирали цяла група огромни корпорации: Зданието било обкръжено с толкова много фонтани, че всичката вода изтичала и отнасяла със себе си и късмета.
Затова трябва винаги да се внимава присъствието на водата да не по-голямо от големината на жилището ни. В противен водата ще "потопи" и "наводни" къщата ни и ще ни постави в опасност.
Врагове на богатството според Фън Шуй:


"Врагове" според  Фън Шуй са неподредеността, мръсотията, бумащината, "лошите" сметки, които ни напомнят за финансови проблеми, старите и счупени елементи, които вече не ни служат.
Никога не трябва да се поставят вода и растения в спалнята и не трябва да се разполага банята в югоизточна посока, защото там се "консумира водата", която е свързани с парите ни.


 Ин и Ян:


Символът "ин и ян" е познат на всички. Той изобразява равновесие, взаимно допълване и съединение на двете части на цялото. Светлата част на кръга е ян – активното, мъжкото, небесното начало. Тъмната част на кръга е ин – пасивното, женското, земното.
Ян началото е активно, мъжко, доминиращо, положително. То е пълно със сила и енергия. Ин началото е приемащо, женско, подчиняващо се, отрицателно. То поддържа, храни, подкрепя. Но всяко понятие, което се отнася към ин, съдържа в себе си зародиш или частичка от ян. Аналогично всяко понятие ян, съдържа в себе си ин. Това показва и всяка от двете точки в символа. Затова правилно е да се говори за преобладаващо ин или преобладаващо ян.


Във всяко пространство, във всеки дом, офис трябва да се поддържа относителен баланс на ин и ян. Затова е необходимо да се знае кои предмети и свойства към кое начало се отнасят.
Ин – това са: тъмните тонове, мекото и приглушено осветление, плавните линии, тишината, прохладата, меката мебел, килими, меките повърхности, възглавниците, масивната мебел, тихата спокойна музика.
Ян – това са ярките цветове, силната светлина, правите линии, силната музика, топлината, твърдата мебел (например столове), огледалните и лъскави повърхности, силната и жизнена музика.

Хората по характер също са повече ин или ян (по рождение) и съответно може да избират благоприятна за тях среда.
Личността ян е активна, властна, концентрирана, невъздържана; личността ин е по-възприемчива, феерична, нежна, спокойна, привличаща.

На личността ян и е необходима среда ин за да забави темпото, да се поуспокои. И обратното – на личността ин и е необходима среда ян, за да се активизира.

Но има една подробност – когато човек е в депресия, той има склонност да потъва още повече в тази депресия и ще предпочете затъмнена стая, тишина и килим. А всъщност в момента са му необходими ярка дневна светлина, червен или оранжев цвят и движение, както и да не остава сам за дълго. По такъв начин – внасяйки в обстановката противоположните качества, може да се постигне благотворен ефект – да се преодолее депресията или да се успокоят бурни емоции.

Според привържениците на хипотезата на Фън Шуй, съществуват по-благоприятни посоки за различните дейности в дома, живот и пътуване, както и формата и цвета на мебелите и предметите в дома имат прилики с петте елемента.


Важно място във Фън Шуй заемат петте елемента (огън, земя, метал, вода, дърво), всеки от които съответства на различна посока. Огънят е свързана с южната посока, и показва яркост, креативност и вдъхновение, дух. Водата се свързва със северната посока и има връзка  вътрешни и междуличностни взаимоотношения. Метал е в посока - Северозапад, Запад и отговаря за финансови активи, инвестиции. Земята е в Североизточна и Югозападна посока и е свързана с храненето и здравето. Дървото е в Източна и Югоизточна посока и обхваща туристическа, търговска сфера, изобретенията и компютърните науки.

Например, според принципите на фън шуй, една къща трябва да е винаги построена в квадратна или правоъгълна форма с не ъгли или липсващи части.


Oколо самата къща пък трябва да има следното: зелен дракон на изток (високи растения, които защитават тази страна), бял тигър на запад (може да са също растения, но по-ниски), костенурка на север (като хълм или голяма скала) и червения феникс юг (също може да бъде символична форма, като например камък с увита червена тел около него).
Южната част на нашата сграда е най-много изложена на светлината и топлината на слънцето (поне в нашето полукълбо се счита символ на огъня или ян.

Северната част на къщата се смята за страната, съответстваща на водата и на кариерата.И понеже соред хороскопа водата е Ин, то се смята че тази посока е най-подходяща за почивка. И точно това е едно от предложенията  на фън-шуй - да се спи с глава обърната на север и крака на юг.

Всяка от посоките има връзка с един от аспектите на живота - семейство, деца, приятели, кариера и репутация, помощ от родители, богатството и т.н..



Определяне на зоните




Зони:

Зона „Богатство” – югоизток; Цвят: Лилав, виолетов
Зона „Слава” – юг, Цвят: Червен, Елемент: Огън
Зона „Любов, брак” – югозапад, Цвят: Розов, жълт, бежов, Елемент: Земя
Зона „Семейство, Развитие ” – изток, Цвят: Зелен, Елемент: Дърво
Зона „Деца, творчество” – запад, Цвят: Бял, сребрист, златист цвят, Елемент: Метал
Зона „Мъдрост, знания, oбучение” – североизток, Цвят: бежов, жълт, Елемент: Земя
Зона „Кариера, Бизнес” – север, Цвят: син, черен, Елемент: Вода
Зона „Помощници, пътешествия” – северозапад, Цвят: бял, златист, сребрист, сив, Елемент: Метал

Зона „Здраве” – център. В центъра се намира Изворът на Здравето и Енергията. Елементът, съотвестващ на тази зона е Земя, цветът - теракота. Централният участък е особено важен за целия дом и хармонията в семейството.
Цветовете, които са указани във всяка една зона са багрите, които са най-благоприятни за интериора от дадената част на жилището.


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

1 коментар:

  1. Статията ви е изключително интересна и се радвам, че ми пишете. Вижда се че това е доста древна философия, според която днес много хора решават да подредят както дома си, то така и офисите и местата които посещават или където живеят. Радвам, се че ни пишете толкова полезни неща.Винаги съм се чудела в коя посока е добре да гледа леглото.Има доста специфични зони, в които е добре да знаем какво да поставим.

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr