Захарно тесто - рецепта
Захарна тесто, Фондан или Захарно покритие на желатинова основа - става въпрос все за една и съща идея - да украсим домашно приготвените торти и да зарадваме малките, пък и дори и поотрасналите ни близки.
Рецептата е простичка, без претенции да бъде идеална, но с фантазия и желание може да видите постигнатите резултати представени по-долу.
Необходимите продукти:
2.5 гр. желатин на листи (не мога да кажа колко точно е като брой листа поради различния тип желатин в търговската мрежа. По моята опаковка излизат около 1 лист и 1/2;
25 гр. мед
15 мл вода
225 гр. пудра захар
студена вода за накисване на желатина
15 мл вода
225 гр. пудра захар
студена вода за накисване на желатина
Начупваме (нарязваме) желатинът на парчета и го накисваме в студена вода. След като постои около 10 минути, той омеква. Изваждаме го, като оцеждаме добре водата и го поставяме в малка тенджерка. Прибавяме още и меда, и водата (15 мл-може да се измери със спринцовка).
поставяме съда на водна баня, на слаб огън и бъркаме сместа докато се разтопи желатинът.
Предварително, в широк съд сме пресяли пудрата захар. Правим кладенче в центъра, изливаме горещата желатинова смес и месим, докато получим тесто.
Готовите украси е добре да се оставят на открито, за да изсъхнат. Поставени в хладилник поемат влагата и остават "мокри".
Тестото от тази рецепта не е много подходящо за покриване на торти с тъй наречения "чаршаф", тъй като е без мазнина, не е разтегливо, а по-скоро е добро за малки украсителни елементи.
Във форуми съм чела че се препоръчва захарното тесто да се полага върху повърхност с крем Ганаш http://semeistvoadams.blogspot.it/2012/11/blog-post_29.html или маслен крем.
Лично аз предпочитам масленият (краве масло, пудра захар и мляко), защото се втвърдява по-бързо, поставен за кратко в хладилник и захарната паста остава твърда. Нищо не пречи обаче основата на тортата да е с крем "Ганаш", и да се постави по-малко маслен крем само на местата, където ще поставим захарната украса.
Съществуват и варианти на тази рецепта, неизпробвани, но може би и по-добри:
за 600 гр. паста:желатин на листи-около 6 грама
80 грама глюкоза или мед
2 лъжици вода
1 лъжичка краве масло на стайна температура
Начинът на приготвяне е подобен на описания по-горе.
Разликата в тази рецепта се състои в замесването, в случая то не е замесване, а разбиване с бъркалки за тесто. Получената смес изглежда рядка, но според авторката, увита във фолио и оставена "да почине" за около 12 часа пастата сама се втвърдява и добива нормалния си вид.
Друга рецепта (също неизпробвана), пак на желатинова основа е:
2 супени лъжици студена вода
2 чаени лъжици глицерин (който в горната рецепта бе заместен с краве масло)
1 и 1/2 супена лъжица глюкоза (която може да се замести и с мед)
450 грама пудра захар
Начинът на приготвяне е като описаният по-горе: желатинът се накисва във вода. Като набъбне се поставя на водна баня. Прибавят се глюкозата и глицеринът. Oще топло се излива в пудрата захар и се омесва.
Шоколадов фондан
Необходими продукти:
100 гр черен шоколад (поне 70 %)
1 лъжица вода
1 лъжица мед
пудра захар, колкото поеме
Процедурата на приготвяне е същата както при захарния фондан, като продуктите се загряват на водна баня и се изливат горещи в пудрата захар. Шоколадовата паста също се съхранява увита в найлоново фолио. Когато пастата изстине,поради съдържанието на каково масло от шоколада се втвърдява, почти като камък. това не трябва да ви притеснява, нужно е да се омеси и така от топлината на ръцете маслото омеква и пастата става готова за моделиране.
А ето и готовите торти...
Торта "Пиратски остров"
Торта "Тасманийски дявол"
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/
Няма коментари:
Публикуване на коментар