вторник, 14 юли 2015 г.

Домашен шампоан против мазна коса и пърхoт

Домашен шампоан против мазна коса и пърхoт





Които като мен са имали цял живот мазна коса и пърхoт, знаят колко неприятно и непоносимо е това. 






В търсене на перфектния шампоан изпробваш всичко ново появило се на пазара, сменяш марка след марка, с надеждата че ще дойде обещаното облекчение. 
Aз говоря като ветеран изпробвал почти всички известни на пазара марки, както и някои нестандартни рецепти и медикаменти, все с неуспех...допреди седмица.

Случайно в интернет намерих евтина рецепта за мазни коси, която не пишеше че премахва пърхoта, но все пак и да се оттървеш само от мазната коса и то с натурални средства все си е успех, така че реших да изпробвам:
рецептата се състои от 4 простички съставки, които с изключение на едното се намират под ръка във всеки дом:


  • топла вода-100 мл
  • оцет-1 с.л (ако е ябълков още по-добре)
  • мед-1 суп.лъжица
  • и брашно от нахут, което се намира в био магазините-1 с.лъжица

Всяка една от съставките има определено значение като:

Брашното от нахут има измиващи свойства и смесено с водата образува смес, която има доказан измиващ ефект.

Меда има омекотяващ и подхранващ за косата ефект.




Оцета е подходящ за хора с мазни и нормални коси, тъй като има обезмазняващ ефект и придава блясък на косата.




Количеството на водата е факолтативно, тъй като зависи от вас, колко гъст искате да е шампоана.

Смесете брашното с меда и после прибавяйте по малко вода като разбърквате, докато се получи хомогенна смес. ако се образуват бучици минете сместа през цедка.

Аз го ползвам редовно от 3 седмици, като слагам и по малко шампоан, от този, който нормално използвам. В началото миех косата си всеки ден, а вече я мия и през 3 дни, като забелязах че пърхoта ми, който беше на големи люспи е почти изчезнал.

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

11 коментара:

  1. Оцетът към шампоана ли се добавя или косата се изплаква с него след измиване???

    ОтговорИзтриване
  2. Оцета се прибавя в шампоана, но ако не намерите брашно от нахут и имате мазна или нормална коса може да смесите оцета, меда и водата и да изплаквате косата по време на миене.

    ОтговорИзтриване
  3. Вместо брашно може ли да смелим с кафемелачка суров нахут и да го пресеем през финна цедка?

    ОтговорИзтриване
  4. да, ако имате кафемелачка, можете спокойно да смелите нахут и да го ползвате

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен блог! Даже не знам колко часа прекарах днес при вас! Аз нямам мазна коса, но за една приятелка приготвих концентрат сребурна вода; мисля, че4 и сребърната вода от аптеката ще ви свърши работа. Вечер преди лягане с памуче, натопено в сребърния разтвор, мажете скалпа.Също и маски за коса с добавени етерични масла преди измиване - или пък направо в шампоана може да се добави масло от чаено дърво, мента (само няколко капки преди употреба).

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви за хубавите думи, а също и за полезните съвети, които споделяте с мен и с читателите на нашия блог!!!

    ОтговорИзтриване
  7. ❝да, ако имате кафемелачка, можете спокойно да смелите нахут и да го ползвате.❞

    Абе трудно се смила нахут в кафемелачка...

    Здравейте, момичета! Аз пък от години не използвам никакъв шампоан. Не защото имам някакъв проблем с косата, а защото не искам да нарушавам „екосистемата“ на скалпа си. ツ Мия я само със сода, разтворена в топла вода, и я изплаквам с оцет, също разтворен във вода – много
    стар и изпитан метод. Е, ще е необходимо технологично време, за да се нормализира работата на мастните жлези и жизненоважният себум да влезе в норма. Може да не ви се вярва много, но начинът на хранене и живот, използването на драстични измиващи средства, какъвто е шампоанът, определят с каква коса ще разполагаме (а и не само).
    Този напълно естествен начин за почистване на косата и три маски месечно с амла, брахми и брингараж (ако прибавите и сапунени ядки или нахутено брашно, ще мине за измиване), ще ви дарят със здрава и лъскава коса. Но знайте, че колкото по-балансиран е организмът ви, толкова по-малко грижи ще полагате за косата, кожата, ноктите и всичко останало!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Ви за интересния коментар и съм съгласна с вас, че колкото по здравословно живeeм във всяко отношение, толкова по малко токсини ще натрупваме и задържаме в тялото си, или както се казваше навремето "Здрав дух в здраво тяло".

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, направих тази смес и всичко ми се разтвори много добре, но брашното се утаява на дъното и после трудно се отмива от косата.При вас така ли е?Вие след като измиете със сместа косата, слагате ли шампоан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е, после се утаява на дъното. Принципно е добре да се прави еднократна доза и да се ползва на момента. Идеята е после да не се ползва шампоан, но коса, която се третира така за първи път, може да не ни изглежда съвсем измита. Нужно е време косата да привикне и да се нормализира работата на мастните жлези.

      Изтриване

Translate

Flickr