събота, 22 юни 2013 г.

Моделиране с ФИМО: Шнола за коса с бели маргарити

Шнола за коса с бели маргарити

Този материал е преведен от списанието: "monili con PASTA MODELLABILE"Необходими материали:


Информация накратко:

Фимо (Fimo) е синтетична моделираща паста, втвърдяваща се посредством печене. Фимото съществува в две разновидности:
Класическа (Classic) - препоръчвана за по.напреднали, по твърда при моделиране и не полепва по ръцете при работа.
Мека (Soft ) -  подходяща за начинаещи, по мека и лепнеща при работа.
Изделията от фимо се пекат в обикновена електрическа фурна при темпетатура от 100 до 130 градуса, като времето може да е от 15 до 3о минути, в зависимост от големината на изделието. Готовото, лакирано изделие е водоотблъскващо и много издръжливо.

 • Fimo Soft-светло зелено
 • Fimo Soft-тъмно зелено
 • Fimo Soft-лимонено жълто
 • Fimo Soft-тъмно кафяво
 • Fimo Soft-бяло
 • Машинка за разточване на моделираща паста
 • 1 метална основа за шнола-10 см
 • Фурна
 • Макетен нож
 • Лак за синтетична паста
 • Четка

Вземете три еднакви парчетата фимо с цветове: тъмно, светло зелено и жълто. Омесете всяко едно, докато пастата стане достатъчно мека, за да бъде обработена с машината за разточване (позиционирана на максимално възможната дебелина).
След първото разточване на всяко едно от парчетата поотделно, ги поставете едно до друго, като ги застъпите с по милиметър (Снимка 1) и отново ги поставете в машината да разточване, като този път намалите размера за дебелина с едно (снимка 2).
Получената паста прегънете на две, като внимавате отделните цветове (еднакви) да бъдат напаснати перфектно (Снимка 3).
Продължете да разточвате парчето паста, дотогава докато трите отделни цвята се съединят напълно. За да се получи такава добра цветова гама (снимка 4), пастата трябва да бъде обработена около 25 пъти.


 Готовата, обработена паста прегънете на достатъчно плътно руло (снимка 5) и разтoчете отново на машинката за паста, но този път на дължина (снимка 6). получената цветна лента навийте на стегнато руло, като започнете с жълтия край (снимка 7). След като сте готови отрежете излишното фимо от двата края на рулото (снимка 8), поставете полученият цилиндър вертикално и разрежете на три части, както е показано на снимката (снимка 9).
разточете парче от кафявата паста, като поставите регулатора на машинката на минималната дебелина. После поставете по един слой кафяво, между отрязаните парчета и съберете отново частите на цилиндъра (снимка 10 и 11).
На снимка 12 е показано как се получава формата на листото. Готовият цилиндър е разрязан на диагонал (снимка 12) и едната от половините е завъртяна на 180 градуса, докато долната и част се превърне в горна (снимка 13).

Обвийте сглобеният така цилиндър с тънко разточена кафява паста и започнете да изтънявате полученото руло. Тази операция е може би една от най-деликатните в процеса на работа с фимо, тъй като е възможно да се деформира вътрешната част на полученото руло и така да се унищожи безвъзвратно търсеният мотив.
Започнете да търкаляте рулото в ръце (снимка 2) и върху незалепваща повърхност (става и
обикновена хартия за печене), като започнете изтъняването от центъра към краищата (снимка 3). Отрежете деформираната част по края и нарежете полученото руло на парчета с дебелина около 2 мм. от тях оформете листата и им придайте форма, която е според вашият вкус (снимка 4).


Моделиране на маргарита:


Oткъснете 10 топчета от бяло фимо с диаметър около 4мм. Притиснете ги между палеца и показалеца си и оформете всяко едно така (снимка 1. полученото наредете в кръг върху хартия за печене (снимка 2). Вземете топче с големина около 8 мм от жълтото фимо и го поставете в средата на маргаритата. После вземете клечка за зъби и надупчете средата на маргаритата, за да заприлича на истинско цвете.
С фимо-тъмнозелен цвят обвийте и основата на вашата шнола, както е показано на снимки 1 и 2. Отгоре разположете листата, помагайки им да заемат желаната форма с една клечка за зъби. Най-отгоре поставете маргаритите и ги притиснете леко, за да се закрепят към листата (снимка 3 и 4)

Печете във фурна за 15 минути на 110 градуса, като поставите, заедно с хартията за печене. извадете след като е изстинало и лакирайте с лак за полимерна глина.
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr