четвъртък, 12 септември 2013 г.

Грунд за декупаж "Направи си сам"

Грунд за декупаж "Направи си сам"


Акрилният грунд е необходим за създаване на основа върху керамичните или дървените повърхности, предназначени за декупаж.
Съществуват готови смеси на известни марки, но цените им са доста солени.

Затова в днешната ни публикация ще ви предложим една идея за домашен грунд, който да забъркаме от най-обикновени строителни материали, които можем да намерим във всяка една от големите вериги магазини за строителни материали като Практикер или M.Bricolage.

Необходимо ни е:
  • гипс
  • лепило С 200
  • бяла акрилна боя ( може да се използва бяла темперна боя, а още по на сметка излизa обикновена бяла боя за вътрешно боядисване /интериорна/). Разликата е, че с бялата акрилна боя, грунда се доближава като цвят и вид до този, готовия от магазина, а в останалите 2 случая не е така лъскав.

!!! Единственият недостатък на този домашен грунд е неговото съхранение. Поради наличието на гипс в сместа тя издържа не повече от 2 дни в добре затворен съд. Затова е препоръчително да се приготвя в малки количества.


Към около половин чашка гипс се прибавя половин супена лъжица лепило Ц 200 и една супена лъжица бяла боя.
Получената смес е прекалено гъста, поради което е нужно да се прибави и една или 2 супени лъжици вода.


През цялото време сместа се бърка енергично, защото иначе се образуват топченца от гипса. Консистенцията на сместа-по-рядка или гъста, зависи от личните предпочитания.

Ако към готовата смес (без да е много разредена, а по-скоро гъста) добавим още една супена лъжица лепило (а при нужда и още малко гипс) могат да се правят интересни гипсови декорация с "ефект Кракле", тъй като лепилото при изсъхване образува напуквания върху гипса.С готовата смес в случая сме положили грунд върху саморъчно направена декоративна керемида, а също и върху гипсови яйца.
На първата снимка са показани две гипсови яйца-първото с нанесеният грунд, второто след като яйцето е изшкурено.

И няколко готови работи, реализирани по представения начин:P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

1 коментар:

  1. Не може ли с гипсово лепило и боя, за да издържа по-дълго време ?

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr