Една отлична рецепта за понички с мая
Необходими продукти:
- 250 гр брашно тип 500
- 250 гр. брашно тип 400 (бяло брашно с по-високо съдържание на глутен, подходящо за приготвяне на козунаци)
- 250 мл. вода
- 60 гр. краве масло
- 85 гр. захар
- прясна мая 25 гр. или 11 гр. суха
- 1 яйце
- 10 гр.сол
- настъргана лимонова кора
- 1 ванилия
- олио за пържене
- пудра захар за поръсване
- яйчен крем, шоколад или мармелад за пълнене
Начин на приготвяне
Етап 1: Замесване на тестото
Етап 1: Замесване на тестото
1. Смесваме двете брашна и ги пресяваме.
2. Разтваряме маята в топличка (хладка) вода.
3. Прибавяме захарта, яйцето, ванилията солта и настърганата лимонова кора.
4. Прибaвяме половината от пресятото брашно, като може отново да го пресeeм и объркваме добре сместа.
5. Прибавяме нарязаното на ситно краве масло (омекнало на стайна t )
6. Прибавяме и останалото брашно и месим.
Готовото тесто оставаме да втаса, покрито с найлонче и памучна кърпа за около 15-20 минути.
После отново омесваме тестото и го поставяме върху леко набрашнена повърхност, покриваме го и оставаме да втаса, но този път 60-70 минути.
Заб: Времето за втасване е ориентировъчно тъй като зависи, доколко е затоплено помещението където месите.
Втори етап: Оформяне на поничките
От готовото втасало тесто разточваме лист с дебелина 1-1,5 см. Диаметъра на разточеното тесто е около 36 см.
Избираме си чаша с остър ръб или метална форма с диаметър 8 см и изрязваме кръгове, които нареждаме върху леко набрашнена повърхност. Поничките втасват около 30-40 мин.
Остатъците от тесто оформяме ето така:
Втасалите понички пържим в нагорещено олио (170 градуса), в много олио (маслена баня), като ги обръщаме, за да се изпържат и от двете страни.
Готовите понички поръсваме обилно с пудра захар и пълним с яйчен крем, сладко или шоколад.
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981
Няма коментари:
Публикуване на коментар