сряда, 18 септември 2013 г.

Сладко от смокини

Сладко от смокини


"...С баба правим домати,
вкусни туршии и салати,
грозде береме и дини,
сладко варим от смокини..."





Лятото бавно си отива и на негово място идва есента, с красотата на своите багри, с вкус на грозде и смокини....


За да си направим сладко от смокини са ни нужни: смокини-1,200 кг (изчистени около 1 кг), захар-500 гр. 1 ябълка;


1. Обелваме и почистваме смокините.













2. Посипваме ги със захарта и ги оставяме да престоят една нощ в хладилник.












3. На другият ден варим сладкото на бавен огън, като в началото разбъркваме от време на време, за да не залепне.











4. Когато водата от плода е поизврява прибавяме една ябълка. Можете да я настържете или да я поставите разрязана на 2 половини, като така след като приключи варенето можете да я отстраните.  Пектинът, който се съдържа в ябълката служи за желиране на сладкото по естествен начин.











5. Сладкото е напълно готово, когато се е изпарила цялата течност съдържаща се в плода. Тогава на повърхността на сладкото се образува пяна и на този последен етап трябва да се разбърква непрекъснато.


 6. Още горещо пълним в буркани, затваряме и обръщаме с капачката надолу. 
 
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

2 коментара:

  1. ама, ха - повтарям: вече си закупих от Синеморец - догодина ще си го приготвя по рецептата...

    ОтговорИзтриване
  2. ех, знаех си че по-рано трябва да го публикувам ;)

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr