четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Пълнозърнест хляб в хлебопекарна Лидл /с различни добавки/

Пълнозърнест хляб в хлебопекарна Лидл /с различни добавки/Рецепта за 1 кг. хляб


300 мл. вода
1 ч.л. сол
1 с.л зехтин
300 гр. брашно тип 500 на София Мел
200 гр. брашно типово на София Мел
1 пак суха мая 7 гр. или 21 гр. прясна
1 суп. л. захар


Програма 3-"Интегрален" ; Кора -"Тъмна" ; Продължителност 3:25 ч.

Извадете кошницата от машината. Уверете се че бъркалките са добре поставени.

Излейте водата (за предпочитане хладка, а не студена), поставете солта, олиото. 

Брашното пресейте предварително и после изсипете и него. Най-отгоре в брашното направете кладенче и там натрошете прясната мая (или изсипете сухата). Посипете маята със захарта.


Когато поставите всички продукти в кошницата, внимателно избършете ръбовете й с влажна кърпа.

Поставете кошницата в машината и затворете капака.Включете в контакта, на таблото автоматично излизат индикациите на 1-ва програма за хляб с тегло 1250 г. Променете програмата на 3, променете теглото на 1000 г. и кората на -"тъмна". Когато сте готови натиснете бутона Старт/Стоп.


Индикация че машината работи е включената червена лампичка върху дисплея. Отстрани са показани етапите през които преминава правенето на хляба. машината започва с операцията затопляне, която продължава около 20 минути, така че не се притеснявайте, че бъркалките не се въртят.
Следващият етап е месене, когато се включват бъркалките. Няколко вида пълнозърнест хляб с различни добавки:


С орехи:Орехите се добавят, при сигнала за добавки /когато оставащото време е около 2:07 мин/. Тогава машината издава продължителен звуков сигнал.


С маслини, риган и сушени доматиСъставките се добавят при сигнала на машината за допълнителни добавки.С добавка на зърнена закуска с трици:


Един хляб, обогатен допълнително със зърнена закуска с трици /която вече никой вкъщи не ядеше за закуска, и тя се мотаеше от месец в шкафа/


В този случай счуканата зърнена закуска се слага още в началото на зареждане на машината, за да може да поеме течност и да се разтвори.
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: 
https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

2 коментара:

  1. Направих го точно така но не ми стана

    ОтговорИзтриване
  2. В какъв смисъл не стана?-не бухна, или стана клисав?, какво брашно използвахте?, каква марка е вашата пекарна за хляб?, когато тестото се месеше, така ли изглеждаше, както на снимката, лепнеше ли, или пък беше сухо...?
    Аз продължавам да си правя хляб по тази рецепта и с това брашно, сега слагам много често и накълцани орехи, слънчогледови и тиквени семки... да не би да е от маята... при сухата мая ми се е случвало веднъж да не ми втаса и затова използвам все прясна, но и при нея съм попадала на развалена, уж в срок, вземам я от магазина прясна, а като я отворя, мирише на вкиснало зеле...

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr