събота, 29 ноември 2014 г.

Как да съхраним декоративни тикви кратуни в домашни условия

Как да съхраним декоративни тикви кратуни в домашни условия




Най-подходящи за сушене и изработване на декоративни украси са тиквите от сортовете Lagenaria и Cucurbita.




За да изсушим и запазим целоста на декоративните тикви е най-добре те да бъдат оставени да изсъхнат на самото растение.
Когато тиквите са достигнали зрялост, растението върху който се отглеждат започва да умира. 


Процесът отнема от няколко седмици до един месец като тиквите стават все по-леки. Ако трябва да оберете тиквите, преди да са напълно изсъхнали, то изчакайте поне докато часта на растението, която е най-близо до плода не стане кафява и суха.


Обръщайте тиквите периодично, така че да не се допират.
Времето за съхнене варира в зависимост от размера (и следователно съдържанието на вода). Проверявайте тиквите всяка седмица. Ако установите, че кората на някоя тиква е станала мека или лепкава, значи тя е изгнила и трябва да се изхвърли. Кожата на добре съхнещата тиква трябва да е твърда и леко восъчна. 

Като последен тест, разклатете тиквите, ако те са изсъхнали напълно и са готови, ще чуете звук като на маракаси от дрънкащите вътре семена, които се движат. Използвайте ножица или остър нож за отрязане на плодове от растението.

Ако при засяването на декоративните тикви е направена решетка, по които растението да се катери, то после съхненето се осъществява много по лесно, понеже при това положение тиквата е изложена на въздъшно течение и няма допир с земята, което е предпоставка за по-лесно загниване.



Ако не можете да оставите тиквата на терена, то трябва да я отрежете с остър нож, оставяйки дълга опашка. Чрез нея тиквата ще отдаде влагата, намираща се вътре в нея. 
В дома, тиквата е добре да се суши в стая с добра циркулация на въздуха и далеч от слънчева светлина. Но първо трябва да се измие със сапун и вода и да бъде подсушена с кърпа.



Ако е възможно, опитайте да се поставите на тиквата върху решетка, която да позволи на въздуха да циркулира. Можете също така да сложите тиквата върху лист от картон. Ако имате няколко тикви, те не трябва да влизат в контакт по време на процеса на сушене, за да се избегне загниване.



За да се ускори процеса на сушене, че е възможно да закачите тиквата близо до радиатор, но в никакъв случай не пробвайте да я сушите във фурна или микровълнова.

Kогато семената започнат да дрънчат, отрежете върха на тиквата, отстранете семената и се оставете в продължение на няколко дни отворена, да доизсъхне отвътре.









Как се съхраняват сухите декоративни тикви

За да съхраним тиквите по-дълго време и да ги предпазим се използва един простичък но ефикасен метод.



Тиквата се изтрива добре с влажна кърпа, а ако има нужда се  измива с вода и сапун и после се подсушава. 



Когато е напълно суха се намазва добре с кафява вакса за обувки. Тя придава блясък и същевременно красив кафеникъв оттенък.























































Какво може да измайсторим


Ето няколко идеи за това, какво можем да направим с нашите декоративни тикви.




































P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес:https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

4 коментара:

  1. здравейте:) с какъв вид боя най-добре да се рисува по декоративните тикви, и след това с какъв лак да се покрие повърхносста й? благодаря предварително за съвети !

    ОтговорИзтриване
  2. Първо тиквите трявба да се почистят добре, дори със спирт и после може да се рисува с темпера. С акрилна боя също става добре, но понякога, ако не е защитена с лак, акрилната боя може да се "обели" , понеже пластификаторът, който е в боята не се захваща добре върху повърхността на тиквата. Акрилен грунд (купешки), не е подходящ поради същите причини. Лак-акрилен прозрачен спрей-матов или блестящ.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за полезната информация!

    ОтговорИзтриване
  4. С какъв инструмент можем да дупчиш тиквите и да ги режем за украса

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr