вторник, 2 декември 2014 г.

Декоративни свещи със сухи цветя

Декоративни свещи със сухи цветя




Не знам дали сте срещали името Aneta Szuniewicz, но това е майсторката които прави едни от най-красивите свещи, които обикновено се откриват в мрежата. Авторката обаче грижливо крие тайната си и в нейният сайт не съществува дори и простичък "майсторски клас".



Въпреки липсата на точна информация може да се опитаме да поразсъждаваме и на базата на това, което се среща в мрежата, да предположим как може да се направи нещо подобно. 
Преди време си купих книга с подробни обяснеия как се правят свещи. Методът показан е простичък и се състои в намазване повърхността на избраната свещ с разтопен парафин, поставяме, изсушените хербаризирани листа/ цветя и отгоре отново минаваме с парафин.
































Аз понеже експериментирам, не съм купувала нищо специално за случая, просто сложих да разтопя на водна баня бяла полуразтопена декоративна свещ, която имах и добавих няколко чаени свещички.












По удачни в случая ще бъдат обаче обикновените домакински свещи за горене, защото те не са точно бели, а прозрачни.
http://semeistvoadams.blogspot.it/2013/09/blog-post_8.html

В случая правим опит да направим нещо подобно на това:













Тези красиви свещи с полски цветя са дело на рускинята Людмила Котова и ще използваме точно нейния майсторски клас, за да ни води.



Трябват ни изсушени цветя или ако нямаме може да използваме метода, показан от Людмила Котова.












ИЛИ, свежи цветя "изгладени" с ютия





Приготвяме съда:















Около пластмасовата бутилка направих скелет от тел, за да я държи на известно разстояние от дъното.


Намазах с обикновено олио както чашата отвътре, така и цялата пластмасова бутилка. Започвам да наливам горещия парафин. 












За да се стегне по бързо: Налях студена вода в пластмасовата бутилка и потопих стъклената чаша в контейнер със студена вода.













Когато свещта се стегна, излях студената вода от бутилката и налях гореща. След няколко мунити, издърпах пластмасовата бутилка без никакви усилия.
























За да извадим свещта от самата чаша: Потопих чашата в гореща вода. После с ножа от макетно ножче внимателно понадигнах. Свещта се изхлузи без проблеми. За да запази перфектна форма потопете я веднага в студена вода!













Аз обаче не устоях на изкушението да помачкам меката парафинова маса (когато беше още топла, докато излезе е много пластична и моделираща се лесно).



























Как да "залепим" сухите цветя


Ето какви съвети ни дава Людмила Котова:

Нагряваме дръжката на една лъжица и с нея, докато е още гореща приглаждаме цветята към свещта.






После потапяме цялата свещ в съда с разтопения парафин. Така върху цветята се образува тънък прозрачен слой, като пелена. Вадим от парафина и веднага потапяме свещта в студена вода. Студената вода веднага охлажда свещта и запазва постигнатата форма.






P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr