неделя, 4 януари 2015 г.

Дънер-Гипсов свещник

Дънер-Гипсов свещник




Гипсът e един екологичен, биологично безупречен материал използван в строителството още от древните египтяни.

Гипсът е изключителен материал от гледна точка както на поносимостта му с човешкото тяло, така и на строителната биология. Има същото pH като човешката кожа, няма миризма и е абсолютно безвреден  и именно затова е добър материал за създаване на различни декоративни предмети за дома.

Днешният гипсов свещник който ви представяме представлява гипсова отливка, която е издълбана (гравирана) и оформена като дънер.

Първата стъпка е да се направи гипсов разтвор. Подробно за това можете да прочетете тук:

Готовият гипсов разтвор се изсипва в подбраният съд, предварително намазан обилно с олио, за да е лесно впоследствие при изваждането на отливката.


В случая аз съм използвала празна кутия тетрапак от прясно мляко. На мястото където ще е свещта се поставя или самата свещ, намазана с олио, или например пластмасова капачка на бутилка с голямо гърло, тя е малко по-голяма от чаена свещ и така се получава по-голям и удобен отвор.



Гипса съхне много бързо и след час отливката може да бъде извадена. Гравирането не се прави веднага, а се изчаква да засъхне горният слой на отливката, иначе е крехък и ронлив. Ако отливката засъхне много и после установите че е трудно да резбовате, не се отчайвайте, просто я потопете за малко във вода. 



Резбоването аз направих с обикновен кухненски нож. С него се поличиха перфектни вдлъбнатини, наподобяващи кората на дърво.




Почистването на издълбания гипс, става лесно с четка с твърд косъм. Аз използвах четка за зъби, която свърши чудесна работа.



Боядисването може да стане с акрилна боя, или с темпера, а аз към температа добавих и малко лепило Ц 200. Така гипсовата отливка се запечатва с лепилото, а и поема по-малко количество боя.
























На този етап свещника изглеждаше така:


За по автентичен вид, налепих към основата синтетичен мъх, който доста добре наподобява истинския и придаде на моят дънер-свещник ето този вид:













P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес:  https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr