събота, 10 януари 2015 г.

Моделираща паста имитация на камък

Моделираща паста имитация на камък


Не знаех какво точно име да дам на тази паста, направена от цимент, хартия и перлит и затова я нарекох "паста имитация на камък". Намерих рецептата случайно, ровейки се из интернет и реших да я изпробвам.Необходимите материали са:
3 части хартиена каша
2 части цимент (бял или сив)

1 част перлит или пясък според структурата, която искаме да постигнем


Започваме с приготвянето на хартиената каша, което можете да видите тук:
Прецеждаме добре хартиената каша, като отстраняваме водата.

Ако искате вашата моделираща паста да е по-гладка и хомогенна, трябва да я пасирате добре с пасатора. 

Подготвяме материалите, като например ако имате една пълна чаша с хартиена каша, мислено я разграфявате на три равни части. после със същата чаша отмервате 2 части от цимента (аз имах бял и използвах такъв, но оригиналната рецепта е със сив цимент). Пак със същата чаша отмервате 1 част от перлита или пясъка.

В дълбок съд смесваме всички съставки, разбъркваме и добавяме по малко вода, за да се образува каша. Пробваще винаги с ръка, дали пастата е достатъчно хомогенна. Ако водата е по-малко, пастата ще се рони.
При замесването на пастата може да сложите оцветители-темперни или акрилни.


Аз направих и експеримент с кафе: към готовата паста прибавих малко утайка от кафе, за да видя дали ще се получи добър ефект.

Понеже пастата беше малко, това което ми хрумна да направя беше свещник. Оформих пастата с ръце. Оформянето не е така бързо както при другите пасти, в които например има лепило Ц 200, но с малко търпение се получава. Поставих готовият свещник върху пластмаса намазана с олио, за да не залепне.
Съхненето продължи няколко дни, като вначалото "камъкът", беше доста тежък, но постепенно изсъхвайки се олекоти.Ето това се получи накрая:


Пробвах тази рецепта, защото в интернет намерих много и различни приложения на тази смес, като тези тук:P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес:https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

1 коментар:

Translate

Flickr