неделя, 24 май 2015 г.

Лесни питки на тиган

Лесни питки на тиган


На тази рецепта попаднах в италианския сайт giallozaferano.it и понеже ми се видя лесна и бърза, реших да я изпробвам... резултатът беше неочаквано добър. 
Получиха се меки питки, които може да се похапват със различни пълнежи според сезона и предпочитанията.

Рецептата е много проста и прилича много на нашата рецепта за постна содена питка:

  • 400 гр. брашно
  • 1/2 суп. лъжица сол 
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 6 суп. лъжици олио
  • 250 мл вода 
  • 1 бакпулвер

Вариант питките да станат още по меки и вкусни е да се замени част от водата с кисело мляко 100 гр. кисело мляко и 200 мл. вода


Брашното се пресява, прави се кладенче и се излива водата, в която е разтворена солта, захарта и бакпулвера. Прибавя се и олиото и се замесва.

Когато тестото е готово го разделяме на топки според големината на тигана. за тиган с диаметър 22 см аз направих 12 топки. Разточваме всяка една от топките върху набрашнена повърхност на много тънко.

През това време поставяме тиган с незалепващо покритие на котлона и го оставяме да се нагрee, без да слагаме никакво олио.Поставяме питката върху нагорещения тиган и когато е готова от едната страна, обръщаме и изпичаме и от другата (като палачинка). 
Готовата питка намазваме с маргарин, за да е мека.Готовите питки могат да се гарнират по желание,

...и да се похапнат с удоволствие.
Останалите недоизядени питки съхранете завити в прозрачно фолио и те ще останат така меки и на другия ден.


От тази рецепта, могат да се направят и питки с пълнеж, като тези тук:P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

2 коментара:

Translate

Flickr