Миналата година ви показахме как се правят красиви мраморни яйца с люспи от лук. Тази година потърсихме и други иновативни начини за направа на красиви, шарени великденски яйца.
яйце-гипсово, глинено, стиропорено с нанесен акрилен грунд, изпразнено кокоше яйце...
Изпръскайте обилно количество пяна за бръснене в избраният пластмасов съд. Накапете различни бои и разбъркайте с клечка или дървено шишче (Ако боите са акрилни трябва да ги разтворите предварително с малко водичка.)
Потопете внимателно яйцето (моето е глинено) и когато е цялото обвито в пяна го поставете върху капачка да поеме боята за около 30-40 минути.
После внимателно "подсушете" с кухненска хартия, като тампонирате леко. Оставете отново да съхне и после напръскайте с прозрачен лак.
От моите баби и от моята майка съм чувала и виждала как "бият" козунака по масата, вместо да го месят. Казват, че за да стане хубав козунак, той трябва "да се удари" 100 пъти върху масата.
Спомняте ли си домашната майонеза на нашите майки, която се правеше в буркан, лесно и бързо... Ето и рецептата за нея: http://semeistvoadams.blogspot.it/2014/03/blog-post_21.html Днес обаче ви предлагам една друга по модерна рецепта за диетична майонеза, само с белтък или както е модерно да се нарича - "light".