Как да направим бързо и лесно домашно многолистно (бутер) тесто замесено с италианска извара/ricotta
На тази рецепта попаднах случайно в един италиански сайт и ми се стори много интересна и най-важното ЛЕСНА.
Други предимства на тази рецепта е че не е толкова скъпа и определено е за предпочитане пред готовите теста направени с ПАЛМОВО масло!
Съставките са три: краве масло, обикновено брашно и италианска извара (ricotta). Същата рецепта видях и във вариант с крема сирене.
Съставките са три: краве масло, обикновено брашно и италианска извара (ricotta). Същата рецепта видях и във вариант с крема сирене.
Това всъщност не е истинско бутер тесто, но се разслоява и става хрупкаво като истинското и нали това е най важното!
Според оригиналната рецепта тестото може да се съхранява във фризер и после да се извади да се остави да се отпусне в хладилник, преди да се сготви.
- ricotta е италианският вариант на изварата-250 гр.
- брашно (тип 500), като казвам обикновено имам предвид че става и това, което не е марково - 250 гр.
- краве масло 125 гр.
за солено тесто- 1 чаена лъжичка сол
за сладко тесто една пълна чаена лъжица захар
Ако решим да сложим мая на тестото, за да се надуе повече разтваряме едно парченче козуначна мая, с големина на бобено зърно или малко повече, посипваме го с кафена лъжичка захар и когато се стопи маята я добавяме към изварата. Така тези, които не са сигурни в резултата могат да се подсигурят. ( Бутербаничките с кренвирш на горната снимка са направени по този начин, а кроасанчетата са без мая.)
Ако решим да сложим мая на тестото, за да се надуе повече разтваряме едно парченче козуначна мая, с големина на бобено зърно или малко повече, посипваме го с кафена лъжичка захар и когато се стопи маята я добавяме към изварата. Така тези, които не са сигурни в резултата могат да се подсигурят. ( Бутербаничките с кренвирш на горната снимка са направени по този начин, а кроасанчетата са без мая.)
Тестото може да се съхранява във фризер разточено и прегънато на три, както купешкото с хартия за печене и прозрачно фолио или направено на кроасанчета. И при двата случая се изважда от предната вечер в хладилника да се отпусне.
Пресяваме брашното отвисоко, за да се насити с въздух.
С вилица намачкваме, кравето масло, което е на стайна температура и изварата.
Тази смес се прибавя към пресятото брашно и буквално се "събира" на тесто, без да се меси, защото топлината на ръцете ще разтопи кравето масло.
Моето тесто се получи малко сух и затова прибавих още една пълна лъжица извара.
Полученото тесто се поставя върху прозрачно фолио, оформя се на правоъгълник, завива се и се прибира в хладилника за една нощ или от сутринта за вечерта.
След като мине определеното време тестото се изважда от хладилника, поставя се на набраздени повърхност и се разточва:
Тестото се точи само в едната посока. После се прегъва на три така:
После сгънатото тесто се завърта на 90 градуса и отново се разточва. Общо трябва да се разточи 3 пъти, като се следва горната процедура.
След последното прегъване се завива с прозрачно фолио и се поставя отново в хладилника за 30-ина минути, или във фризер за 10-ина.
После се изважда, разточва се тънко и се правят кифлички, банички и т.н.
Ето промяната на кифличките във фурната:
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/
Няма коментари:
Публикуване на коментар