неделя, 7 април 2013 г.

Великденски идеи/ Дантелени яйца/ Декоративна украса от папие маше

Великденски идеи


  Великденска идея 1:
Дантелени яйца


Дантелени яйца или наричани с други имена като: "Резные яйца", "кружевные яйца", "Carving egg" са яйца - гъши, патешки или от щраус, които са пробити и изпразнени от съдържанието. След това, с инструмент за пробиване с мощност поне 35 000 обороти в минута, яйцето се пробива по избраният модел и се получава повърхност подобна на дантела.При по-големите яйца като щраусовото например е възможно и да се изработват уникални декорации,чрез издълбаване на отделни слоевете от яйцето.

На тези три снимки са показани: инструмента, с който е пробито яйцето и трите необходими приставки. Първата приставка, която се използва е тази, с форма подобна на гвоздей. С нея се правят пътвоначалните пробиви. После се сменя приставката и се поставя втората, чийто накрайник представлява миниатюрно топче. И последната приставка, която служи за уголемяване на дупката има форма на миниатюрен свредел.
Първият етап на процеса е измиване и подсушаване на яйцето. После с молив се очертава избраният мотив. Мотивът не трябва да е прекалено сложен, тъй като за по-сложните рисунки като тази:


се иска уред с много повече обороти, т.е много по-прецизен ( ; ) Освен ако нямате зъболекарска машника под ръка разбира се).


След като пробиете първите две дупки, трябва да източите яйцето, да го измиете, да изчакате да изсъхне и тогава да продължите. Работете бавно и прецизно!
Вариантите за декорация на дантелено яйце са много, като например:
http://marrietta.ru/post210002197/

Украса със релефна паста за обем.
 или пък...

 Декорация със структурна паста и декупаж

Рецептата за структурна паста ето тук:

http://semeistvoadams.blogspot.it/2012/09/blog-post.html
http://semeistvoadams.blogspot.it/2012/09/blog-post_4.html
 или....само "дантелени" ето така

или пък ; )))


изпразнени яйца, без "дантела", украсени само със структурна паста и декупажВеликденска идея 2:
Декоративна украса от папие маше

Необходими са ни:

  • балон
  • вестници или кафява опаковъчна хартия
  • лепило Ц 200
  • игла
  • структурна паста
http://semeistvoadams.blogspot.it/2012/09/blog-post.html

  • акрилен грунд
http://semeistvoadams.blogspot.it/2013/02/blog-post_16.html
  • гъба
  • четка с мек косъм
  • водни бои
  • акрилен лак-спрей


Разреждаме лепилото с вода в съoтношение 1:1. Накъсваме вестниците на парчета и ги потапяме във вода. Надуваме балона и избираме посоката на нашата декоративна украса (яйце в хоризонтална или вертикална позиция).


Идея, възможна за реализиране ако балонът се използва във вертикална позиция
Започваме да поставяме парчетата вестник оцедени от водата, като залепяме всяко парче с разреденото предварително лепило. Оптималният и перфектен вариант за дебелина на обекта са 7 слоя.
Между поставянето на отделните слоеве изчакваме да засъхне.
Когато е готов и последният слой, и всичко е добре изсъхнало, пукаме балона. Готовото папие маше минаваме отвътре и отвън със структурна паста (леко разредена, за да може да се нанася добре с четка). Структурната паста служи да създаде един по-твърд и устойчив горен слой.

Завършваме със акрилен грунд, за отстраняване на неравностите. Шкурим и нанасяме повече от една ръка грунд ако е необходимо.
Оцветяваме, тампонираме с гъба или правим декупаж, украсяванме по желание и завършваме с прозрачен акрилен лак за защита.Поставяме вазичка с прясно набрани от градината цветя и украсяваме нашата великденска трепеза.
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr