събота, 20 април 2013 г.

Поставка за яйце от солено тесто "Кокошка с пиленца"

Поставка за яйце от солено тесто

"Кокошка с пиленца"

http://www.liveinternet.ru/users/natalikachips/post212749206/


Материали и инструменти:

 • солено тесто
Рецепта за соленото тесто:

200 гр.= 1 чаша брашно
200 гр.= 0,5 чаша сол
125 мл. вода
Солта се смесва с брашното и постепенно към тях се прибавя на малки порции водата. Съхранява се в плътно затворен найлонов плик.


 • нож
 • клечки за зъби
 • пресичка за чесън
 • картофобелачка (във форма на нож)
 • зърна черен пипер
 • четки
 • бои
 • безцветен акрилен лак


Ако не сте работили никога със солено тесто и не сте уверени в крайния резултат можете да използвате една от нашите моделиращи пасти, които ще намерите ето ТУК
За начинаещи аз бих препоръчала моделираща паста от хлебни трохи, керамична моделираща паста или паста подобна на теракота, които са лесни както за приготвяне, така и за работа в домашни условия!


Начин на приготвяне
1. Разточваме основа - овално парче солено тесто с дебелина 0,5 см.
2. Поставяме солено тесто в пресичката за чесън и с получените "спагети" правим борда на кокошката, като залепяме тестото с влажна четка и оформяме гнездото.
3. Оставяме да съхне на въздух.
4. Следваща стъпка е моделирането на тялото. Поставката може да бъде направена за яйце или пък за свещ. В зависимост от това, с парче солено тесто оформяме тяло с шията, като използваме сферична форма, предварително намазана с олио/ течен парафин.5. За оформянето на соленото тесто могат да се използват както специални инструменти за работа с пластелин, така и инструменти от нашата кухня, тъй като соленото тесто е напълно натурално, без химични добавки.
6. В шията на кокошката забиваме клечка за зъби, като оставяме една част отгоре, с дължина 1,5 см.


7. С две парчета солено тесто оформяме крилата. Правим декорация на крилата и шията на кокошката като използваме пила за нокти. Залепяме крилата с влажна четка.
8. От топче солено тесто разточваме опашката, която декорираме отново с пила за нокти. Залепяме с влажна четка и подлагаме под нея сферичен предмет, за да заеме необходимата форма.(В случая авторът е използвал ябълка, посипана с брашно (за да се избегне лепненето), като след изсъхване брашното се отстранява с мека четка.)


9. От топче солено тесто оформяме главата на кокошката. С друго парче правим гребена.
10. Пристъпваме към оформянето на окото. Вземаме зърно черен пипер и го притискаме на мястото избрано за око. После, около получената вдлъбнатина, с помощта на върха на картофобелачката оформяме декорацията на окото.


11. От малко парче тесто правим клюна на кокошката и го прикрепяме към главата. Навлажняваме шията с четка и лепим главата като я набождаме на клечката.


12. Между шията и главата, за по голяма стабилност, поставяме парче солено тесто, която декорираме. От тесто правим и обичките на кокошката, които залeпяме под клюна на кокошката.
13. Готовата кокошка оставяме да съхне на въздух 1-2 дни.


http://www.liveinternet.ru/users/natalikachips/post212749206/


14. Пиленцата лепим от две топчета. Правим им малко гребенче и крилца, а декорацията на крилата и окото е аналогична на тази на кокошката.
http://www.liveinternet.ru/users/natalikachips/post212749206/
Относно сушенето на солено тесто във фурна, авторът предупреждава, че за начинаещи е по-добре да не се изпробва върху такова сложно изделие!!!
15. Изсъхналата кокошка и пиленца оцветяваме с темперни или акрилни бои.

16. Готовата работа напръскваме с прозрачен акрилен лак, НО след като сме абсолютно сигурни, че изделието е напълно сухо. В противен случай се получава нежелан ефект "кракле".


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

2 коментара:

 1. моята кокошка,защо се разплу :(

  ОтговорИзтриване
 2. има огромно значение брашното, което се ползва...

  ОтговорИзтриване

Translate

Flickr