понеделник, 6 май 2013 г.

Домашен пластилин или Моделираща паста със сода бикарбонат

Как се прави моделираща паста със сода бикарбонат



Преди доста време, в руските сайтове, богати на идеи и невероятни изработки, открих тази рецепта за моделираща паста със сода бикарбонат и си я записах. Кой точно е авторът на рецептата не мога да кажа, тъй като бе препубликувана доста пъти, но пък благодарности към автора за чудесната идея.

Наскоро, моя приятелка, водеща на нещо като арт кръжок за децица ме помоли да направим студен порцелан, за да моделират в ателието. Това ме подсети за рецептата, която ще публикувам днес. Резултатът бе невероятен. Пастата се получи мека и много пластична и на това отгоре: Напълно натурална!!! 
Необходими материали:

  • 1 пластмасова чашка за еднократна употреба като мярка
  • 1/2 пластмасова чашка вода
  • 1/2 пластмасова чашка царевично нишесте
  • 1/2 пластмасова чашка сода бикарбонат
  • тенджера или тиган с незалепващо покритие
  • дървена шпатула
 
Заб: За разлика от студеният порцелан, тази рецепта може спокойно да се реализира в съдове, където приготвяме храната, тъй като съставките й са напълно безвредни!!!

В купа, смесване необходимите продукти и готовата смес изливаме в тенджера.





Готвим на водна баня. Етапите са показани във 3-те видеа по-долу.











Готовата смес съхраняваме в найлонов плик, плътно затворена. Пастата не е лепкава и няма нужда от използване на олио при моделиране. Съхне на въздух и то доста бързо.
След изсъхване пастата намалява обема си, но малко.


Препоръчително е да се боядисва предварително самото тесто, а не впоследствие, тъй като изсъхналата паста не е никак издръжлива на влага.


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

3 коментара:

  1. Това, че пастата не издържа на влага, означава ли, че изделията от нея не са подходящи за декупаж?

    ОтговорИзтриване
  2. Зависи, по какъв начин искате да я използвате в декупажа... но като казвам не издържа на влага искам да кажа че не е например като фимо, но се доближава доста до качествата на студеният порцелан...

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за полезната информация. Спешно трябва да я пробвам - ще имам открит урок и това ми е идеята за работа заедно с децата. Имам въпроси - колко време трябва да съхне? И възможно ли е после да я боядисваме и накрая да лакираме?
    Сърдечни благодарности: Меги

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr