неделя, 4 август 2013 г.

Изонит/ Бродерия върху хартия или (Embroidery on paper)

Изонит/ Бродерия върху хартия или (Embroidery on paper)




Бродерия върху хартия или Изонит (Embroidery on paper) е техника, при която с помощта на цветни конци се създават бродирани картини върху хартия или картон. Това е лесен и интересен начин за украса на картички.


За родина на изонита се счита Англия, но има различни версии за неговото появяване. Една от версиите гласи, че техниката била създадена от английските тъкачи, които създавали картини използвайки дървена рамка с наковани гвоздеи, върху които преплитали цветни конци.



Съществува и друга, съвсем различна версия, която посочва за създател на изонита известната английска изследователка и математичка Мари Еверест Бул. През 1904 година тя издава книгата "Подготовка на децата за възприемане на науката", където използвала цветните конци за да помогне на децата по лесно да усвояват геометричните форми.
Използването на техниката за "набождане" на карта  пък датира още 1700 година, когато правенето на дупки в картон с карфици било използвано за украса на картички, като набождането било правенo и от двете страни и така се постигала разнообразна текстура на хартията.
Различната дебелина на иглите била използвана за създаването на различни по големина дупчици, чието съчетание създавало невероятно красиви неща. Дори и днес в Лондонския музей е запазен единственият останал екземпляр на тази техника.
Особен разцвет получили бродирането върху хартия през времето на викторианската епоха. За целта се използвала предварително перфорирана хартия.











Бродирали се всякакви видове дреболии - малки символи на приятелство, корици на дневници, вдъхновяващо мото за стена.


Някои източници твърдят че достъпността на хартия, включително и за обикновеното население била причина за голямата популярност на това изкуство.
Тази "мода" продължила от 1820 до 1910, когато достигнала своя зенит и загубила популярност.

Необходимо ви е:
  • игла
  • цветни конци
  • картон, върху който да бродирате.
Ще ви трябва също и парче дунапрен или корк (а  може да се използва и подложка за компютърна мишка или дори дебел вестник). Те се поставят под хартията при правене на дупчиците на съответната схема.
Пробиването можете да направите с пергел, шило, игла или обикновена карфица.

Като цяло по-простите модели са лесни за разгадаване, дори и ако нямате схема. Когато става въпрос за сложен модел обаче, определено ви трябва схема.
Като начало ще покажем някои от основните елементи, които използвани в изонита, както и техниката на тяхното бродиране:

Основен принцип:
Ако започнем: от точка 1 в т.7
то: от точка 2 ще е в точка 8
от точка 3 ще е в точка 9 и. т.н


или:
Ако започнем от точка 1 в точка 3
то от точка 2 ще е в точка 5
а от точка 3 ще е в точка 6...




1. Запълване на кръг



2. Запълване на триъгълник

Моите първи спомени за изонита датират от ерата на пионерските организации и кръжоците на ТНТМ, без естествено да знам, че става въпрос за техниката изонит. Наскоро, ровейки се в старите кашони открих десетина картички, грижливо прибрани, сред които беше и тази, която ще ви представя сега.
































За да продупчим картона, върху който ще бродираме, поставяме моделът на картичката най-отгоре, отдолу картонът, прикрепяме с кламери, за да не се размества, подлагаме парче дунапрен, коркова дъска или дори сгънат вестник. С помощта на игла, карфица или най-добре с пергел продупчваме всяка една от точките на схемата.
Шием като използваме най-обикновени конци за шиене, или макраме. Може да се използват и по-дебели конци, като например тези, за плетене на една кука.
Началото и края на всеки конец се залепя с малко парче тиксо, за по-голяма стабилност.
Добре се получават картичките с изонит и върху листи от велурено блокче.



























Бродиране на елемент 1
























































Бродиране на елемент 2















































Бродиране на елемент 3



































От готовата бродерия могат да се направят картички, а добър вариант е и да се постави в рамка.




 
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr