събота, 12 октомври 2013 г.

Моделираща паста с кафе/ Имитация на камък


Моделираща паста с кафе/ Имитация на камък

Преди време, в интернет, попаднах на тази интересна снимка:Идеята ми хареса и реших да я изпробвам:

Необходимите продукти са:

1/4 мярка с брашно
1/4 мярка със сол
1/4 мярка с използвано и изсушено кафе
1/8 мярка с лепило Ц 200
вода - около 1/4 мярка


!!! Мярката може да е например една пластмасова чашка за еднократна употреба.1. Смесете сухите съставки.
2. Внимателно добавете водата.( Препоръчително е като за начало да добавите само 1/2 от водата, а след омесването с лепилото, да добавите още като има нужда).3. Накрая добавете лепилото и омесете като тесто.
4. Намокрете ръката си с вода и оформете "камъка" и поставете върху плоскост обвита с найлонче.

5. "Наместете свеща на избраното място.
 Забележки към моето тесто:


Може би сгреших и поставих прекалено много вода още в началото на месенето. За да оформя тестото ми се наложи да прибавям на няколко пъти брашно и пак тестото беше прекалено меко и не се запази обло (както на тази снимката от сайта с рецептата).

Отчетох, че моето тесто стана доста по-тъмно от това на снимката горе, но може би това зависи от типа на кaфето, което се използва (по-светло кафе придава по-добър ефект.
Според оригиналната рецепта, "камъкът" трябваше да съхне 24 часа.
Това може би е възможно в разгара на лятото, когато температурите са високи, но през останалото време едва ли е възможно.


След 24 часа се опитах да обърна "камъка", за да се съши и от долната страна и понеже той беше още много суров, от мърдането се нацепи. Тогава разделих тестото на 4 по-малки парчета, с идеята като изсъхнат да ги използвам за поставки под дръвчета с мъниста.При условие, че тези нови "камъчета минаха за около 10 минути на 200 градуса във фурната им трявбаше още около седмица, за да изсъхнат напълно!

След като изсъхнаха, по дъното им се появиха напуквания.Все пак идеята си остава доста добра и мисля че си струва да се опита, като разбира се се избягнат описаните вече грешки!!! :)
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

6 коментара:

 1. Идеята е супер с едно уточнение - не всички камъни са гладки и обли, така че на мен ми хареса вашето изработване ! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря Ви, ;) такъв положителен отзив само ме тласка да продължавам напред с експериментите... :)

  ОтговорИзтриване
 3. БРАВИСИМО ЩЕ Я ОЛЗВАМ И АЗ ЗА МОИТЕ ДРЪВЧЕТА

  ОтговорИзтриване
 4. Аз бих пробвала на слабо в микровълновата да изсуша. Или някъде около парното. Но идеята си струва всякак! Благодаря!
  А ако се направи във формички за лед като тухли/камъни, могат да се оформят и къщички и... Извинете, размечтах се! :D

  ОтговорИзтриване
 5. Не, напротив, имате чудесни идеи!!! :)

  ОтговорИзтриване
 6. моят камък стана точно като описани камък няма значение от кафето то се слага за цвят :) в момента пека на 100 гр. за около30-40 до 60 мин във фурната , 200 е мн силно

  ОтговорИзтриване

Translate

Flickr