Неустоими шоколадови изкушения/ Рецепти
Наскоро се сдобих с една интересна книга, носеща заглавието: "Енциклопедия на шоколада", в която освен че са описани интересни факти свързани с историята на шоколада има публикувани и интересни рецепти. Днес ще ви представим три от тях:
Шоколадови трюфели
Шоколадов крем
Шоколадов топинг (глазура за сладкиши)
Книгата "Енциклопедия на шоколада"
Шоколадови трюфели
Шоколадовите трюфели са измислени от Надя Мария Петруцели в Шамбери, Франция през декември 1895 г., но стават популярни благодарение на сладкаря Антоан Дюфоар, който започва да ги произвежда и да ги предлага в своята сладкарница в Лондон през 1902 г.
Необходими продукти за около 40 трюфели:
300 гр. черен шоколад с 65-70 % какао
120 мл. течна сладка сметана
(В оригиналната рецепта за трюфели се използва същото количество прясна сметана /да се прави разлика от заквасената сметана/. Прясната сметана се приготвя от каймака на прясно мляко).
50 гр. краве масло
120 мл. течна сладка сметана
(В оригиналната рецепта за трюфели се използва същото количество прясна сметана /да се прави разлика от заквасената сметана/. Прясната сметана се приготвя от каймака на прясно мляко).
50 гр. краве масло
50 гр. неподсладено какао за овалване на трюфелите
Основата за приготвяне на трюфелите е гъст шоколадов крем Ганаш, а пълната рецепта можете да видите тук:
http://semeistvoadams.blogspot.it/2012/11/blog-post_29.html#.UlquEVJH7IU
http://semeistvoadams.blogspot.it/2012/11/blog-post_29.html#.UlquEVJH7IU
Към загрятата сметана добавяме начупения на ситно шоколад. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме кравето масло. Охлаждаме крема, като разбъркваме, за да не образува коричка. Вече изстиналия крем покриваме с найлонче и оставяме в халадилника за около една нощ.
На следващият ден правим трюфелите, като за оформянето използваме две лъжици, като с едната загребваме от сместа, а с другата избутваме топчето в съда с какаото. Овалваме като леко разклащаме съда с какаото, така топчето ще се оваля равномерно от всички страни.
На следващият ден правим трюфелите, като за оформянето използваме две лъжици, като с едната загребваме от сместа, а с другата избутваме топчето в съда с какаото. Овалваме като леко разклащаме съда с какаото, така топчето ще се оваля равномерно от всички страни.
Готовите трюфели съхраняваме в хладилник, в плътно затворен съд, за да не поемат влага и миризми.
Шоколадов крем
Необходими продукти
500 мл. прясно мляко
4 големи равни супени лъжици брашно
8 големи равни супени лъжици захар
3 жълтъка
(!!! Всъщност шоколадовият крем представлява яйчен крем с прибавка на черен шоколад)
Рецепта за чудесен яйчен крем тук:
http://semeistvoadams.blogspot.it/2013/09/blog-post_10.html#.Ul00v1JH7IV
100 гр. Черен шоколад с 65-70 % какао
Шоколадът се начупва/настъргва на дребно.
Жълтъците се разбиват на пяна, заедно със захарта. Към сместа се прибавя 100 мл. от прясното мляко и отново се разбива. Накрая се прибавя пресятото брашно, сместа се обърква и отново се разбива до получаване на еднородна смес.
Останалото мляко се излива в касерола ( или съд с по дебело дъно) и към него се прибавя яйчната смес.
Поставя се на огъня и се разбърква постоянно.
Когато яйчният крем е достатъчно сгъстен прибавяме настърганият шоколад и продължаваме да разбъркваме минута - две. Отстраняваме от огъня, като продължаваме да разбъркваме и още горещо изливаме в купички.
Шоколадов топинг (глазура)
100 гр. Черен шоколад 65-70 % какао
100 мл. течна сметана
1 лъжица вода
1 чаена лъжица краве масло
100 мл. течна сметана
1 лъжица вода
1 чаена лъжица краве масло
Загряваме сметаната, заедно с водата и към тях прибавяме начупеният на дребно шоколад. Бъркаме докато се превърне в еднородна смес. Използване за заливка на сладоледи, палачинки, кроасани, бисквитки.
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981
Няма коментари:
Публикуване на коментар