четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Свещник с декорация "направи си сам"/ Декорации с гипсова структурна паста

Свещник с декорация "направи си сам"

Необходими материали:

гипс - 3 чаши
вода - 2 чаши
олио/течен парафин за намазване на формите
празна пластмасова бутилка
пластмасови или силиконови форми за декорация (например от комплекти за работа с пластилин)
Подробни обяснения за това как се правят гипсови отливки може да прочетете тук: 
Интересни силиконови калъпи можете да си направите и сами ето така:



Пресятият гипс изсипване в съда с вода и бъркаме енергично. Изливаме готовата смес в предварително намазаната форма (може да се използва празни пластмасови бутилки /моята е от вода за уста/, опаковки тетрапак от мляко, натурален сок и т.н).
Докато сместа е още незасъхнала поставяме в центъра на формата чаена свещичка или тапа от бутилка с диаметър като този на свещта.


За черешите използвах готови калъпи от пластмаса.





Гипса се стяга невероятно бързо и няма нужда да го държите с часове във формата, защото е нужно да се извади на въздух да изсъхне. За да извади гипсовата форма трябва да се среже пластмасовата бутилка.





Готовата гипсова отливка може да съхне от ден - два до седмица, като много зависи от големината на обекта и влажността и температурата на въздуха.

Изсъхналия свещник покриваме няколко пъти с акрилен грунд, като така заглаждаме неравностите. Изшкурваме добре и предметът е готов за декорация. Черешите залепих пак с много гъст акрилен грунд.

Рецептата за акрилен грунд тук:
http://semeistvoadams.blogspot.com/2013/09/blog-post_12.html#.Ul_5dtK8B_Q




Гипсовата структурна паста е всъщност акрилен грунд с гипс, който е достатъчно гъст, за да може да се нанася със шпакличка. Гребенче за декорация може да се направи от празна алуминиева кутийка, както е показано на снимката по-долу.








Изсъхналата шпакловка оцветяваме и лакираме с безцветен лак.







P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr