събота, 2 август 2014 г.

Солени еклери или хапки от парено тесто с кашкавал и колбас

Солени еклери или хапки от парено тесто с кашкавал и колбас




Оригиналната рецепта за тези вкусни солени еклерчета е от италиански форум, като и аз реших да я изпробвам, когато видях колко хора са я пробвали и колко доволни има от резултатите.



Оригиналната рецепта беше:



150 гр. Пармижано

150 гр. прошуто (сурово пушена шунка)

250 мл. вода
50 гр. краве масло или маргарин
120 гр. брашно
4 яйца




Първия опит направих, като използвах настъргано Гран Падано (подобно на Пармижано) и свинска шунка-варено пушена.



Процедурата за направата на пареното тесто е същата като при еклерите.

В тенджера слагаме водата и кравето масло, както и половин, една кафена лъжица сол.












Когато водата заври прибавяме пресятото брашно и бъркаме. В началото се получават малки топченца от брашното, но като се продължи да се бърка тестото става еднородно. маха се от огъня и се оставя да изстине.












Когато тестото изстине, започваме да добавяме едно по едно яйцата и бъркаме до пълното поемане.












Към готовото тесто добавяме колбаса и настъргания кашкавал и объркваме.











Тестото се получи доста гъсто и затова реших да не ги правя със шприц и направо с лъжица, леко намазана с олио.














Нареждаме в тава, застлана с хартия за печене.















Печем на 180 градуса за около 25-30 минути.






Готовите солени еклерчета не се надигнаха особено, бяха вкусни, но с много силен вкус от кашкавала.












На другият ден правя втори експеримент. Купувам кашкавал и салам Kамчия. Не настъргвам кашкавала, а ги нарязвам със салама на много мънички кубчета.











Правя отново рецептата, този път цялата доза, прибавям кашкавала и салама и веднага виждам разликата-другият кашкавал, отделно дето е много сух с голяма концентрация на мазнини, ами и заради настъргването беше направил тестото много по гъсто.

При втората проба направих е други "подобрeния"- прехвърлих пареното тесто в пластмасова купа и там прибавих едно по едно яйцата, като разбих с миксер, много по-лесно. 




















Понеже тестото сега се получи като точно това на еклерите, го сложих в намазнена кесия и шприцовах така нар. "зелчици" или кръгли еклерчета. Готовите еклери намазах отгоре с цяло разбито яйце с малко вода. 













Ето и вторите резултати: Еклерчета се надигнаха доста при печенето, а за вкуса, да не ви говоря-направо божествени. Идеални за закуски, за мезе, за предястия. 

















Във форума откъдето взех рецептата дори четох, че някои са направили и са ги замразили готови, печени във фризера за предстоящи празници. На деня ги вадят и ги остават на стайна температура и дори няма нужда да се претоплят.

Ето как изглеждат замразени и после размразени след 1 седмица... 
Еклерите на последната снимка са правени с обикновената рецепта за парено тесто с олио и резултатът е все така перфектен!!!





P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr