понеделник, 17 ноември 2014 г.

Шоколадови бонбони “Baci di Perugina”

Шоколадови бонбони “Baci di Perugina”




Тези шоколадови бонбони имат история, започваща от далечната 1907, когато Франческо Андреани, Леоне Асколи, Анибал Спаниоли и Франческо Буитони основават малка шоколадова фабрика в историческия център на Перуджа (Италия), наричан Перужина. 
Легендата разказва, че Луиза Спаниоли, съпругата на Анибал, помагайки на съпруга си във фабриката, забелязала, че по време на обработката на шоколадите се изхвърляло голямо количество лешникови трохи. 
Така се родила идеята за смесването им с шоколада. Получава се нов артикул бонбони, представляващ шоколад осеян с парчета от лешници и с забоден на върха цял лешник. И понеже с неправилната си форма, сякаш напомнял свит юмрук, първоначално шоколадовият бонбон е наречен именно с това име/Cazzotto/ !


Шоколадът бил вкусен и веднага бонбоните получили огромен успех, обаче един от съдружниците - Буитони не бил убеден, че е добра идея бонбоните да се предлагат  с първоначалното име - "Cazzotto" (юмрук) и решил да ги преименува като им дал много по-романтичното име "целувка"- Bacio.




  • 50 гр млечен шоколад
  • 10 гр краве масло
  • 40 гр. Лешници-печени, обелени и смлени на ситно
  • 50 гр. Нутела или каквaто и да е друга марка
  • За глазура: 100 гр. Натурален шоколад


Начупваме млечния шоколад и го поставяме на котлона, заедно с кравето масло. В случая няма нужда от водна баня, но е добре съда да е с незалепващо покритие.





Когато сместа е готова, тя се оформя като топка и се отделя от стените на съда.


Смъкваме от котлона и към тази смес прибавяме крема Нутела, после смлените лешници и объркваме. Получава се рядка смес.


























Ето и един опит с течен шоколад, но не Нутела, а друга марка, пак се получава. Е с Нитела вкусът е по-добър, но може да се ползва като вариант.














Оставяме да изтине достатъчно, за да можем да сложим тенджерата във фризера. Когато минат около 5 минути, извадете и разбъркайте. Тестото, което е на дъното и по стените се охлажда по-бързо от това в центъра.

Върнете във фризера за още около 4-5 минути, като проверявате постоянно, за да не изпуснете момента. Готовото тесто, трябва да е стегнато, но да е пластично и да може да се мачка в ръка.

Извадете от фризера и оформете топчета. Поставете ги в съд, застлан с хартия за печене.
На върха на оригиналните бонбони трябва да се постави цял, запечен лешник/ в моите няма/.












Готовите топчета върнете отново във фризера за около час.



През това време пригответе нещата за глазурата. Начупете шоколада на парченца и го поставете в тенджера на водна баня.




Глазурата направете когато прецените че топчетата са готови, за да не изстива.

Глазиране на бонбоните

Поставете едно топче в разтопеният шоколад и го въртете с помощта на две клечки за зъби.




Когато е “оваляно” в шоколада, забучете с едната клечка и държейки го изчкайте да се оцеди шоколада в повече.


















Поставете внимателно готовата бонбона в съда с хартията за печене, като, за да махнете набучената клечка за зъби, използвайте друга, с която да изтикате бонбона.




Готовите бонбони поставете този път в хладилника и след няколко часа са готови за ядене.




P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: 
https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

5 коментара:

  1. Убедена съм, че са хубави, но при наличието на такова разнообразие на пазара, оправдани ли са цялото време, усилие и разходи да се направят?

    ОтговорИзтриване
  2. Разходите не са толкова големи, а резултата е невероятен. Идеята да ги направя беше от моя позната, която прави, поставя ги в красиви картонени кутии и ги подарява като коледни подаръци.

    ОтговорИзтриване
  3. Освен това специално Бачите се намират ужасно трудно на Българския пазар и са поне два пъти по - скъпи от Италия :)

    ОтговорИзтриване
  4. https://foodfolie.bg/home/ Ето, аз ги намерих, не са чак толкова скъпи!

    ОтговорИзтриване
  5. С този коментар искам да прекратя споровете, дали ги има в БГ и дали някой иска да си ги купи, а не да се занимава да ги прави...Живeeм в свободна страна, който няма желание да експериментира, какво въобще търси на страниците на ТОЗИ блог! А на тези, които наистина имат желание да опитат ще кажа: Яла съм много пъти “Baci di Perugina”, но тези домашно направени, с подбрани и качествени продукти, са нещо невероятно, направо експлозия от вкусове...

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr