сряда, 26 септември 2012 г.

Хартиена каша-рецепта / Как да рециклираме хартията

Хартиена каша-рецепта / Как да рециклираме хартията



Светът на арт рециклирането е толкова необятен и невероятен, че не можем да се сдържим да минем само с една публикация по темата. Затова днес ще ви предложим идеи в една друга сфера на рециклирането, а именно - рециклиране на хартия.

Знаете ли например, че от паста, приготвена от хартия могат да се изработвят невероятни неща като ето това тук, направено от моята приятелка и художничка Brunella De Paola:



Не, не се шегуваме изобщо. Това са “декоративни камъни” приготвени от пресована хартия. Пастата от хартия може да се приготви от стари вестници, празни ролки от тоалетна хартия и т.н.



Хартията се надробява на късове и се накисва във вода за 24 часа. След това се прецежда, налива се чиста вода и получената смес се вари на тих огън за около 40-мин до 1 час.


Целта на това “готвене” е получаването на каша от хартия. След приключване на варенето, сместа се оттегля от огъня и се пасира с най-обикновен пасатор. (Внимание, за пасирането на хартията НЕ използвайте домакински уреди, които ще използвате после във вашата кухня.)

Прецедете добре получената маса, като отстраните водата от хартията. Вашата паста от хартия е готова.
Пасиране на сварената хартиена маса
Прибавете лепило Ц 200 и вашата паста е готова за моделиране.

1-паста от тоал.хартия, 2-от картон/вестници
Ако получената смес е прекалено много и не можете да я употребите, просто я оставете на открито за няколко дни. Хартиената маса изсъхва и така може да се съхранява дълго време.

Изсушена хартиена маса

За повторна употреба просто я “заварете” за около 20 мин. и пастата е готова за работа.

Готовите изделия могат да се шкурят и лакират, което ги прави освен красиви и издръжливи на влага.


Моделиране с хартиена паста

Вариант на горната паста може да се приготви и с 1 ролка тоалетна хартия (нерeциклирана естествено ; ))))). Процедурата на приготвяне е същата, като разликата, е в това че пастата се получава по фина и по-бяла.

Прибавяйки лъжица гипс и лепило Ц 200 пастата от тоалетна хартия е перфектна за моделиране.



А ето и някои предмети, в които е използвана хартиена паста:







P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr