събота, 29 септември 2012 г.

Моделираща смес, подобна на теракота


Моделираща смес, подобна на теракота
http://recetasyformulas.blogspot.it/2010/03/masa-simil-terracota.html

На това заглавие попаднахме, ровейки се в мрежата из латиноамерикански сайтове. Идеята за моделираща паста, която е издръжлива като теракота, ни накара да запретнем ръкава и веднага да се заемем с поредния експеримент. С помощта на Google преводач и малко познания по италиански и испански, успяхме да добием представа за съставките на тази паста, а именно:
1 част дървени стърготини (фини)
1 част брашно (обикновено)
1/2 част гипс
1/2 част "енгрудо"
3/4 части лепило Ц 200


стърготини
енгрудоОт рецептата единствено "съставката енгрудо" беше загадка за нас. После открихме, че "енгрудо" е най-обикновена брашняна каша за колосване. След още четене разбрахме, че "енгрудо" може да бъде заменено и с обикновено лепило за тапети.
Първият ни опит беше точно по съставките на рецептата. Тестото се получи малко рядко и се наложи да добавим още брашно и стърготини. След един ден престой в хладилник, в завързан найлонов плик тестото беше "втасало".


Втори опит: Заменихме "енгрудото" изцяло с лепило Ц 200 и намалихме количеството. Получи се "1 част лепило". Новата моделираща маса бе по стегната и доста по-издръжлива на съхранение в хладилник.
Първите ни "произведения" не бяха шедьоври, но се получиха наистина много здрави.

Купата и чинията на първата снимка са направени с рецепта, която има енгрудо и беше повтасала в хладилника, затова после се наложи да запълня дупките с маса асерин и лепило Ц 200. На втората снимка пък, нещата са направени с маса асерин, приготвена само с лепило С 200 и в действителност са много по-красиви и изпипани.
На третата снимка пък е представен моят опит да направя касичка като къщичката на Xензел и Гретел и целият покрив е от "моделираща смес, подобна на теракота". "Шоколадовите бисквити" с които облепих покрива, напомняха досущ на истински!

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981


Полезни връзки: http://www.utilisima.com/manualidades/3894-masa-simil-terracota.html
http://www.esquivelluthier.com.ar/talleres/taller2.htm4 коментара:

 1. от къде се набавят стърготините

  ОтговорИзтриване
 2. от някой дърводелец, като се пресяват и се ползват най-ситните... :)

  ОтговорИзтриване
 3. Поздравявам Ви за прекрасните неща, които правите и чудесните идеи.
  Интересува ме какво е "маса асерин" и как се приготвя?
  Благодаря

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. какво е "маса асерин"? - това е точно Моделиращата смес, подобна на теракота

   Изтриване

Translate

Flickr