събота, 16 март 2013 г.

Декупаж - трансферна техника

Декупаж/ Трансфер на картинка




Трансферната техника е декупажна техника, която позволява да се създаде пластично изображение с помощта на гел, като хартията на избраната картинка се отстранява, а полученото фолио задържа в себе си само цвета на мастилото.

По този начин изображението става еластично и може да се полага на всякакъв вид основа, дори такава с неравна повърхност, което позволява да се създадат дори  ефекти, подобни на реална картина.



Процедурата, стъпка по стъпка:


Изрежете картинката, която искате да прехвърлите и я поставете върху парче мек полиетилен (парче плътна полиетиленова кесия например).






Поставете декупажната картинка върху найлоновата основа и започнете да нанасяте медиума за трансфер върху картинката, като излезете извън ръбовете на картинката по 1 см за всяка от страните.





При поставяне медиума е млечно бял на цвят. Ще разберете че е изсъхнал, защото става прозачен. Повторете нанасянето на медиум общо 3 или 4 пъти като сменяте посоките на нанасяне, за да получите кръстосване на пластовете.
Изчаквайте добре да изсъхне преди нанасянето на всеки следващ слой.
След полагането на последният слой изчакайте 24 часа, преди да продължите.


Изрежете картинката, заедно с найлона докъдето сте нанесли медиума, или поне на 5 мм от ръба на картинката.


Поставете в съд с хладка вода за около 30-40 минути (аз дори го оставих около час).




След необходимият престой във водата, найлоновата подложка се е отлепила сама.




Изваждаме картинката от водата и както е още мокра, започваме с върха на пръстите си и движения напред - назад да отстраняваме бялата част на изображението.




Периодично потапяме във вода, за да почистим, изваждаме и продължаваме. За да се уверим, че хартията е напълно отстранена трябва да подсушим с домакинска хартия или памучна кърпа.


Готовият трансфер оставяме да изсъхне, тъй като от престоя във водата картинката и полученото покритие са станали отново млечно бели.

Когато изображението е отново напълно прозрачно, то значи е готово за залепяне. Изрежете до необходимият размер.


Върху предварително приготвената повърхност (по възможност със светла основа, в противен случай картинката няма да изпъква добре) поставете от медиума за трансфер, положете картинката и внимателно притиснете (с гумено валяче ако имате, особено ако става дума за големи повърхности.


Малък декупаж може да се оформи и само с притискане с пръсти и изкарване на въздуха и излишното лепило).














 

А ето и как сме оформили нашата висулка:








Това е за днес! Надяваме се да Ви е било интересно и да сте прекарали добре времето си с нас ; )))
 
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

1 коментар:

Translate

Flickr