понеделник, 8 юли 2013 г.

Едно необикновено кракле

Кракле по метода направи си сам


За тази идея за кракле направено с подръчни материали, трябва да изкажа специални благодарности на една дама от нашата Facebook страница:Нейният въпрос дали имам идея и дали съм чувала как се прави кракле с лепило Ц 200, ме накара да се заровя из италианските форуми, където действително намерих описана накратко тази идея.
Идеята естествено бе експериментирана, но резултатът беше трагичен.


Трябва да си призная, че търсенето на алтернативни начини за правене на кракле мен, също ме беше запалило преди година, но след доста неуспешни опити, накрая от магазина си купих еднофазно кракле на италианската фирма Маймери. За мой късмет обаче явно разфасовката бе дефектна и до заветното кракле така и не се стигна.... до днес...


Идеята за тази рецепта ми дойде след като се сетих, че преди време правейки подарък от студен порцелан, го лакирах с лак на водна основа, като не бях изчакала явно, порцеланът да засъхне добре и той взе че се напука.

Изхождайки от този факт реших, че трябва да направя порцелан във "течна форма", т. е по-приличащ на структурна паста, който после да лакирам още недоизсъхнал.

Речено, сторено...
Забърках 1 пластмасова лъжичка с царевично нишесте и 2 лъжички лепило Ц 200 и малко акрилна боя. Получи се нещо като структурна паста.

Нанесох върху парче грундирана дървена основа.
В първият опит подготвих 3 участъка с паста, изчаках около 40 минути.
Когато отгоре беше позасъхнало, но във вътрешността пастата беше все още мека, нанесох:


1. акрилен лак спрей2. декупажен лак на водна основа.


 

Резултати:


Участъка със спрея не се напука изобщо!!!


Участъка с декупажен лак се напука, но на големи и грозни пукнатини
Втори опит:

Нанесох готовата паста на сравнително тънък слой, изчаках 2 часа и нанесох декупажен лак.


След около 15 минути се появиха първите пукнатини.
И ето готовото кракле!!
Опит с лазурен лак на водна основа на Леко:

Полученият ефект с лака на Леко е същият, както с декупажният лак на Маймери.За пукнатините е добре да се използва маслена боя, но ако нямате става достатъчно сполучливо и с обикновени водни боички!


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr