вторник, 30 юли 2013 г.

Как да си направим домашен сладолед

Рецепта за приготвяне на домашен сладолед



Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци сe поднасял изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед.
С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.
Сладоледът покорява Европа благодарение на прославения венециански пътешественик Марко Поло, който донесъл рецептата за охладен шербет от Китай.


В Италия той бързо става любимо блюдо в знатните домове. По-късно се научили да приготвят сладолед през цялата година, започнали да му добавят мляко, сметана, захар, аромати и дори цветя.



Истинският сметанов сладолед бил изобретен при Наполеон ІІІ. Страстта към сладоледа обхванала и немците и австрийците. Именно на австрийците им хрумнала идеята за шоколадовия сладолед.
 Италианците, с тяхното неизчерпаемо желание да смесват най-невероятни продукти, измислили сладоледа-асорти - с добавка на плодове, ядки, ликьор и парченца бисквити.


В Америка рецептите за сладолед пристигнали с английските преселници. Американските колонисти първи използвали термина "сладолед" (ice cream).

Първият сладоледен салон в Америка бил открит през 1776 г. в Ню Йорк.


Ескимо сладоледът пък е  изобретение на Крис Нелсън, собственик на магазин за сладолед в Айова. Идеята му дошла през пролетта на 1920 година, когато видял млад клиент, чудещ се дали да си купи сладолед или шоколад. Нелсън намерил решението като години след това създал сладолед на клечка, покрит с шоколадова глазура.
 
Необходими продукти за нашият домашен сладолед:

130 гр. захар
250 мл сладка сметана
100 мл вода
есенция
2 ванилии( за ванилов, за останалите типове 1 ванилия)
4 яйца



От водата и захарта се сварява захарен сироп. Прибавя му се избраната есенция (портокал, лимон, ванилия и т.н)














Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци и се разбиват поотделно, като към жълтъците се прибавя и ванилията.













Топлият захарен сироп се разделя на половина и се прибавя едната част към разбитите белтъци, като непрекъснато разбиваме с миксер, а другата половина, към разбитите жълтъци.








Разбитите жълтъци могат и да се поставят на котлона, заедно със сиропа и две лъжици прясно млако или вода и да се бъркат на слаб огън,като така преминат топлинна обработка, което е по-добрият вариант.





Готовата жълтъчна смес се прибавя към белтъците и се разбива отново.
В друг съд разбиваме 250 мл сметана, която трябва да смесим с разбитите жълтъци и белтъци.
Заб: Както яйчната, смес, така и сметаната трябва да са достатъчно охладени преди да се смесят, иначе топлата яйчна смес ще разводни разбитата сметана.








Готовият сметанов сладолед може да бъде основа за приготвяне на най-различни други сладоледи:

За шоколадов сладолед:

100 гр черен шоколад
70 мл течна сметана
20 гр. краве масло


За бял сладолед:


100 гр бял шоколад
50 мл течна сметана
30 гр масло
1 ванилия

Рецепта за шоколадовият ганаш може да намерите в нашият блог: http://semeistvoadams.blogspot.it/2012/11/blog-post_29.html 

Шоколадов сладолед приготвяме като към охладената в хладилник сметанова смес прибавяме изстиналият напълно шоколадов Ганаш.











Охлаждаме във фризер, като в началото на процеса разбъркваме на всеки 10-ина минути и така поне 5-6 пъти.
Преди да се поднесе сладоледът трябва да се извади най-малко 30 минути предварително и да се постави във хладилника. Това се налага, тъй като фризера замразява до -18 градуса, за разлика от витрините за сладолед, които са на -10,-12 градуса.







Сладоледена ванилова торта
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr