петък, 25 октомври 2013 г.

Мини декорации с гипсова шпакловка

Мини декорации с гипсова шпакловка

"Decorazione con le malte"



Гипсът се възприема от мнозина като продукт на модерните времена, но всъщност се използва в строителството още от древността. Довършителните материали на негова база присъстват традиционно в измазването и покриването на фасади, стени и тавани, като създават екологична „дишаща” среда.

Декоративните гипсови елементи пък завършват облика на фасадите и интериора, придавайки им палитра от качества - от пищност до класическа изтънченост.
Изделията от гипс са широко използвани в пластичните изкуства, медицината и строителството, но знаем ли откъде идва белият материал?
В природата, гипсът е кристален минерал, които се образува от седиментните скали при изпаряване на водата в затворени морски лагуни. Натуралният му цвят не е задължително бял, а варира от розов до кафяв, жълт и сив. Белият строителен гипс се получава чрез загряване на природния минерал до температури от около 150°Ц, при което се изпарява над 75% от съдържащата се вода. Впоследствие, полученият материал се стрива на прах, който е изходна суровина на множеството базирани на него продукти. Гипсът е паропропусклив и регулира влажността в помещенията, няма мирис и е напълно безвреден. Тези му качества го правят екологично чист материал, отличен избор за създаване на здравословна среда на живот.
Гипсът от Хеопс до днес



Примесен с вода, минералът се използва като строителен материал още преди 9000 г в Мала Азия и Сирия. Гипсовите мазилки тогава се използват за покриване на стени и запълване на пукнатини, а гипсовият хоросан служи за свързващ материал на тухлените зидарии.




Преди 5000 години, египтяните го използват при построяването на величествени монументи като Хеопсовата пирамида, за да уплътнят положените каменни блокове. В древните култури, гипсовият прах се смесва с вода, пясък и животинска козина, и с получената смес се измазват стените от плет - подобно на измазаните с кал плетове на старите български къщи. Древните гърци също използват гипс, като извайват полупрозрачни „стъкла” за храмовете си.


През късния Ренесанс, гипсовата мазилка добива популярност като Парижка, тъй като след големия пожар в Лондон през 1666 г. във Франция, френският крал разпорежда всички дървени къщи да се измажат с гипс - материал с много добра пожаро-устойчивост.

Изпълняването на заповедта се улеснява от огромните залежи на минерала в Монмартр, в близост до Париж. По това време, както и по-късно при барока и класицизма, гипсовите декоративни елементи са широко използвани за украса в интериора и екстериора, най-често боядисани в пищно златно.
По материали от: "строители.елмедиа.нет"
В книгата "Decorazione con le malte" са представени различни видови гипсови мазилки за арт декорации, наричани на италиански: "Malta"







И преди сме писали в нашият блог че добри смеси за гипсови декорации е възможно да се направят и по метода "направи си сам", като се използват готови шпакловъчни смеси, разредени с лепило Ц 200, или пък да се направи гъста смес от гипс, лепило Ц 200 и бяла боя.




Върху прясно положен гъст грунд може да се рисува с остър предмет или да се правят отпечатъци.



В готовите "malte" на италианската марка "Esprimo" е създаден и нов тип с ефект кракле:
Нашият експеримент за гипсово кракле "направи си сам" направихме по следният начин:

Към готов акрилен грунд
ез да е много разреден, а по-скоро гъст) добавяме още една супена лъжица лепило и малко гипс, ако е нужно за гъстота.



Нанасяме на избраната повърхност, изчакваме няколко минути и отгоре нанасяме финален лак на водна основа (Нашият е лак за дърво, водоразтворим на Леко).



Готовото кракле може да се оцвети с много разредена акрилна боичка, тъй като боята се стича в пукнатините, а отгоре остава по светъл цвят.



Ето и няколко проекта от книгата: "Decorazione con le malte"

Декорацията е направена с пластмасово гребенче, по подобие на: http://semeistvoadams.blogspot.it/2013/10/blog-post_17.html#.UmtayFJH7IU














P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981


4 коментара:

  1. Страхотни неща могат да се получат от такава мазилка, до сега не се бях замисляла и не съм и виждала.Идеите са свежи и цветни и веднага една такава ваза би освежила цялото помещение.Благодаря ви много и за проектите които ни показвате от книгата, ще се опитам да намеря това четиво и да изпробвам някои елементи в моят дом на вилата,където ще паснат идеално на интериора.Има и лакове на водна основа,общо взето си е цяла наука да знаеш кое къде да слагаш.

    ОтговорИзтриване
  2. :) Благодаря Ви! Споделяме опит и наши експерименти, и очакваме ако има някой с повече опит, също да сподели интересни идеи и открития!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесват тези декорации.Дори и малки, като се поставят а правилното място стаята придобива съвсем друг вид.Тук ни показвате доста голямо разнообразие от неща, които можем да направим.Надявам се да успея,понеже до сега никога не съм правила някакви форми освен като дете с обикновена глина.Вазата е разкошна направо бих си я купила.Цветовете са супер.

    ОтговорИзтриване
  4. Не знаех че толкова много неща могат да се постигнат с една така наречена мазилка.Определено да си майстор и а притежаваш такава професия си е вечна и може да експериментираш и да изпробваш, стига да знаеш и какви мазилки да използваш. Важно е да се съобрази и на каква повърхност ще се слагат.Доста ми помогнахте и ми давате идеи за това какво да направя в градината си.Дано пак ни пишете.

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr