петък, 1 ноември 2013 г.

Яйчена мозайка / Съвети и препоръки

Яйчена мозайка / Съвети и препоръкиЯйчената мозайка, направена по правилния начин може да се превърне в невероятно произведение на изкуството.
Работата е бавна и изисква голяма методичност, тъй като не е възможно да се предположи как ще се начупят отделните парчета.

Затова ние ще споделим нашият опит, нашите грешки и изводи, а вие се поучете от нашите слабости и направете най-невероятните и шарени яйчени мозайки.

Необходими са ни:
  • яйчeни черупки
  • лепило Ц200
  • дървена или керамична плоскост
  • акрилни бои
  • бои за яйца или перлени акрилни цветове
Съберете черупките от няколко яйца.Накиснете ги във вода и внимателно отделете ципата, която се намира във вътрешността на яйцето.
Изберете вашият мотив и основа, върху която ще разположите мозайката.
Нанесете първо акрилен грунд, изшкурете повърхността, а после нанасете фон на цялата основа. Фонът е добре да бъде от акрилни бои, защото ако са темперни, ще се размажат, когато нанесете лепилото.
Оцветете яйчeните черупки предварително.
Започнете да нанасяте лепило върху малки участъци:


В нашият случай със композицията на Слънцето и Луната, аз допуснах грешка, тъй като не оцветих черупките предварително.

Най-лесният начин е да поставите парче от черупката на намазанато с лепило място и лекичко да притиснете отгоре, за да се начупи черупката.

За да наредите отделните парченца според вашите желания си помогнете с клечка за зъби.Ето няколко етапа от правенето на нашата мозайка:Готовата мозайка оцветих с темперни бои, но не е перфектния вариант, тъй като при нанасянето на боята, тя попада в пукнатините и се губи ефекта от контрастния цвят на фона.А ето и как го правят професионалистите:  ;)

След запълването на основата с бели черупки, се прави и пеперудата.


Тъй като парчетата, които ще съставляват пеперудата трябва да са с почти еднаква форма авторката (eggshellady) използва следната хитрина:
Предварително намазва оцветените черупки с "Mod Podge" ( лепило за декупаж).
Идеята е да се формира тънък и еластичен слой, който да позволи изрязване на определени форми.Не съм сигурна, но предполагам, че подобен ефект може да се получи и с лепило Ц200 или  медиум за трансфер върху картинка.Съвети:

Използвайте винаги фон на основата контрастен на избраните цветове на мозайката.
Оцветявайте предварително черупките с боя.
Не забравяйте да отстраните ципата на яйцата.
Почистени от ципата и изсушени черупки могат да съхраняватe дълго време.
За тази статия са използвани материали от:

gabriellepollacco.blogspot.com
mosaicandstainedglass.org

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr