петък, 11 април 2014 г.

Великденски козунак със свинска мас

Великденски козунак със свинска мас







По пътя на експериментите ми за хубав и сладък великденски козунак на конци, направих и този козунак замесен със свинска мас. Получи се бухнал и сладък, с по-малко конци обаче, може би защото го месих твърде малко, признавам си го... ;) Иначе резултата е доста впечатляващ, както се вижда на снимките по-долу.


Необходимите продукти са като на предната публикувана рецепта за козунак и не знам дали с новият начин на замесване на тестото, (който ви описах преди), няма да се получат така търсените конци.


брашно-500 гр. и още 100 гр, ако има нужда при замесването
25 гр. мая
130 гр. захар
200 мл. прясно мляко
80 гр. свинска мас
3-4 суп. лъжици олио
3 яйца-2 цели и 1 жълтък в тестото, белтъка за намазване
настъргана кора от лимон
лимонова есенция
2 ванилии
стафиди
захаросани портокалови корички 



Както писах и в началото този козунак е замесен по стандартния начин:

  • Разтваряне на маята в топличко мляко, прибавяне на лъжица захар и лъжица брашно и втасване. 
  • В купа смесваме яйцата, захарта и другите продукти без свинската мас, правим кладенче в пресятото брашно, изливаме тази смес и омесване 
  • Оставяне да втаса в купа, намазана с олио и когато втаса, се разточва, намазва се обилно с мас и започва дълго месене с намазани с олио ръце.
  • Когато смятаме че сме месили достатъчно прибавяме стафидите и портокаловите корички и правим фитили за плитките.











































































































Вместо тавички, за печене на козунаците използвах еднократни алуминиеви формички, за печене на пиле. Много удобни понеже са тесни и високи, а и козунакът после се отлепя много лесно. Формите предварително намазах с олио и поръсих с брашно.
Когато сложим оплетените козуначета, изчакваме да втасат и мажем с леко разбит с вилица белтък и посипваме със захар.











Печенето обикновено, зависи много от особеностите на всяка една фурна, но стандартно се приема на 180 градуса за около 40 минути. Ако в средата на печенето козунакът ви се зачерви много отгоре, покрийте го с парче хартия за печене или вестник, за да не изгори.

Както писах и в другата публикация за великденски козунак, аз не загрявам фурната предварително, защото така топлината "грабва" козунака отгоре и отдолу и в средата остава суров. Когато фурната се включи в момента на поставяне на козунака вътре, докато реотаните загряват, козунака продължава да втасва.





















P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr