неделя, 6 юли 2014 г.

Мрамориране с акрилни и маслени бои

Мрамориране с акрилни и маслени бои

В тази публикация ще говорим за мраморирането с акрилни и маслени бои. Материалите, представени тук са преведени от две книги, а именно: "I grandi manuali/Clara rota-Elisabeta Genoni/ Fare e decorare la carta" и "Marmorizzare la carta"-Wilma Strabello Bellini e Gina Cristanini De Fidio.


Мраморирането, като изкуство, започва с първите опити за обработка на хартия, което се нарича „турско мрамориране или Ебру.“ 
Първо изображението се оформя с бои във водата, а след това може да се прехвърли върху хартия, плат, дърво, стъкло и керамика.


Инструментите на художника са четки, шило, гребен и бои. За да не се разтварят във вода боите и да остават на повърхността, в нея се добавя сгъстител. Смесвайки се, боите образуват причудливи цветове и уникални модели.








В книгата "I grandi manuali/ Clara rota-Elisabeta Genoni/ Fare e decorare la carta" е представено мрамориране на хартия с акрилни бои.

Необходими материали:


  • лепило за тапети
  • акрилни бои
  • вода
  • ваничка, четки, гребени, шишчета
  • ръкавици

За да приготвите лепилото за тапети, следвайте инструкциите на опаковката. Разтворете и оставете 24 часа, за да се разтвори добре. Ще получите гъсто лепило, каквото трябва да добавите вода, докато се получи консистенция подобна на олио. Ако сместа не е хомогенна, оставете да престои още няколко часа.














Подгответе акрилните бои като ги разтворите с по няколко капки вода. Цветовете трябва да са течни, хомогенни, но не разводнени. Преди да започнете направете опит с всяка една от боите. Ако капката боя потъва на дъното боята ви е прекалено гъста. Ако капката се разлива прекалено във водата, то боята ви е прекалено рядка.

Преди да започнете да рисувате върху водната повърхност, почистете като поставителист хартия или вестник. Така ще се отстрани евентуално образувалата и останала кожичка от лепилото. 


Рисуване върху водата

С четка, натопена в подготвените бои, започнете да накапвате капки по повърхността на водата. Когато приключите с поставянето на избраните цветове, започнете да "рисувате с помоща на дървено шишче или гребен с по широки зъби.















Когато сте доволни от полученият резултат, внимателно поставете отгоре листа хартия. оставете една-две минути и после извадете. Внимателно облейте готовият лист със студена вода, но не под силна и пряка течаща струя.
Оставете да изсъхне подпряно на сушилник за дрехи или дори закачено на простира с щипки.







Във втората книга "Marmorizzare la carta"-Wilma Strabello Bellini e Gina Cristanini De Fidio е показано мрамориране с маслени бои, като процедурата е идентична на описаната по-горе, с тази разлика, че за разтваряне на маслените бои се използва терпентин или друг разредител за маслени бои.



























С готовите мраморирани хартии могат да се правят красиви декупажи. 











































С маслените бои могат да се мраморират и повърхности, различни от хартия като глинени, дървени и стъклени основи, като обаче е необходимо преди това да се положи като основа акрилен грунд.
















А ето и нашите опити в мраморирането с маслени бои:




Пълно и подробно нашите опити са обяснени в публикацията: "Яйца, декорирани с техниката "Ебру".



На снимките по-долу е показано: неразтворена боя, потънала на дъното и такава, която е прекалено течна (оранжевата), както и такова които са добре разтворени (светло и тъмно зелената). 
























P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr