събота, 21 март 2015 г.

"Бит" козунак на конци

"Бит" козунак на конци
В тази публикация искам по-скоро да поразсъждаваме и обсъдим технологията на т.н. "бити" козунаци.Моята изпробвана рецепта за козунак е вече публикувана и конци се получават винаги при използване на правилното месене.
От моите баби и от моята майка съм чувала и виждала как "бият" козунака по масата, вместо да го месят. Казват, че за да стане хубав козунак, той трябва "да се удари" 100 пъти върху масата.

Реших да изпробвам:

Замесих тестото и го оставих да втаса.Когато втаса започнах удрянето 100 пъти. Какво забелязах: удряйки тестото, нишките се удължават, както се вижда и на снимките.За да имате конци, трябва да имате добре развит глутен. Глутена се развива при хубаво и продължително омесване. След като направите глутена, мазнината го разделя на влакна (всъщност в козунака имаме разделени слоеве от тестото във вид на влакна, а нямаме конци). После като изтегляме и осукваме фитилите изтегляме тези влакна и те стават по дълги и оформени и така се появяват конците на козунака.
Когато приключих оплетох плитките и ги сложих 2 две алуминиеви тавички за еднократна употреба.Тези тавички по предназначение са за печене на пиле, но ми харесват, защото са тънки и тестото се опича добре, гъвкави са и козунака (а и малки хлебчета пека в тях) се отлепят лесно.

При много захар (и мазнина) е необходимо много време за втасване на тестото (понякога и 2 часа).

Втасване: Няма строго и точно определено време за втасване, има постигане на обем. Тестото трябва да втасва докато удвои обема си. Може и повече разбира се, но тогава рискуваме то да превтаса.


Друго предимство алуминиевитe тавички за еднократна употреба. е че по време на печенето може да наглеждате отстрани дали тестото се изпича добре.


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr