четвъртък, 13 септември 2012 г.

Наръчник за работа със студен порцелан

Наръчник за работа със студен порцелан 

В днешната ни публикация ще ви разкрием стъпка по стъпка някои от особеностите на студения порцелан.
В първата ни публикация Ви показахме как се приготвя порцелана:

Имайки го вече в ръцете си, естествено желаем по-скоро да сътворим нещо красиво и изящно. Най-лесният вариант е да потърсим в Google, където бързо намираме достатъчно уроци, както в снимки, така и с видео. Дотук всичко изглежда лесно и просто...

Обаче...се появяват първите трудности:

Порцеланът е прекалено лепкав и не успяваме да моделираме, това което желаем...





Ако и при Вас се е случило така НЕ добавяйте още царевично нишесте или бебешко олио. Просто порцеланът е "недоготвен". Същият ефект може да се получи и когато искаме да оцветим студеният порцелан предварително.












Прибавяйки боята, била тя темперна или акрилна, порцеланът се "разводнява". Решението и при двата случaя е "досготвяне", на водна баня, за няколко минути: 
http://semeistvoadams.blogspot.it/2012/10/blog-post_11.html#.UlvuqVJH7IU

 
Създаване на вашия първи шедьовър...


Да не се заблуждаваме, първият път е действително трудно. Тепърва трябва да се "опознаете" с порцелана. Нужно ви е време и търпение, за да налучкате Вашия метод за работа. Не започвайте с големи и сложни предмети. Провалът може да Ви откаже завинаги от студения порцелан. Друго, което е добре да знаете за порцелана, е че след изсъхване той се свива, и то не с малко, а с цели 17 %.



Свиване на студения порцелан


В предната статия ни запитаха дали порцелана може да се приготви в микровълнова. За можене-може. Със сигурност обаче, вашата микровълнова след това ще я използвате и за готвене. В предвид това, че в състава на студения порцелана не влизат само натурални продукти ( а и лепило) ние не препоръчваме този вариант на работа. 
Решили сте да правите фигурка. В You Tube ще намерите много идеи и обяснения. В много испански и аржентински сайтове ви показват как съединяват главата и тялото, с помощта на клечка за зъби. Вероятно това е възможно при тях. В много латиноамериканските страни порцеланът се приготвя по малко по-различен начин.



Ако обаче вие решите да съединявате тяло с глава, аз ви препоръчвам да използвате обикновено алуминиево фолио.


Предимството му пред дървените клечки и металните конструкции, е че фолиото е лесно за работа, пластично и се залепя перфектно към студения порцелан.














Друг проблем, който може да бъде разрешен пак с алуминиево фолио е деформирането на порцелана при съхнене. На една от снимките сме ви показали три части от фигури. Ясно се вижда деформацията на фиг. № 1 и 2, докато във фигура три, за пълнеж е поставено топче от фолио.


Свиване на студения порцелан



То поддържа първоначалната форма и запазва формата на предмета.





Дотук с нашите съвети!!! Ако имате въпроси моля пишете ни!!!

             
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

5 коментара:

  1. Благодаря, стараем се да публикуваме интересни и полезни неща.

    ОтговорИзтриване
  2. неспирайте да побликувате...четем с интерес...снимков материял също е за предпочитане....

    ОтговорИзтриване
  3. страхотни и единствени!! Благодаря Ви, че споделяте опита си с нас

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr