петък, 7 септември 2012 г.

Студен порцелан


Студен порцелан


Днес искаме да покажем и разкажем как се прави студен порцелан. Представлява паста приготвена от царевично нишесте, която може се използва за моделиранe и създаване на бижута, малки предмети за украса и различни сувенири. В различните държави, студеният порцелан има различни имена- холодный фарфор, porcelana fria, pasta di mais. Тази моделираща паста е евтина, лесна за работа, издръжлива и след изсъхване и лакиране на изделието, то наподобява истински порцелан. Оцветява се лесно, с темперни, а дори и с водни боички, няма нужда от печене и е безопасна за работа. Днес ще Ви разкрием нашата рецепта, както и някои тънкости на работа, чрез които ще постигнете отлични резултати. Следвайте нашите инструкции, стъпка по стъпка и Ви гарантираме една перфектна моделираща паста. В интернет съществуват различни рецепти и методи на работа. Това, което сме изпробвали ние се приготвя по следния начин:

С пластмасова чашка (за еднократна употреба) отмерваме:
  • 1 ч. царевично нишесте и
  • 1 ч. Ц 200 (поливинилацетатно лепило)
  • Към получената смес прибавяме:
  • 1 чаена лъжица течен парафин (или бебешко олио Jonhson)
  • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок ( или лимонена киселина/бутилка)














Получената смес поставяме в съд с  незалепващо покритие на водна баня на слаб огън. Разбъркваме постоянно, като използваме дървена лъжица. Сместа се променя, като в началото се образуват малки топчета, които постепенно се събират в едно и се получава меко на пипане тесто.
Това е критичният момент от който зависи добрия резултат. Ако тестото е "готвено", прекалено дълго то губи своята еластичност и не може да се моделира. Ако пък е "готвено" за по-малко време, получената смес е лепкава и трудна за обработка.







































Когато прецените, че студеният порцелан е готов, го преместете върху работния си плот. Вземете крем Нивея и с него намажете добре ръцете си преди да започнете да "месите" тестото. Кремът превръща порцелана в гладка и еднородна маса, готова за моделиране. Тестото може да се оцветява преди моделиране или след изсъхване. Съхранява се в добре затворен полиетиленов плик, поставен в пластмасова кутия или буркан (затворен).

Видеорецепта за приготвяне на студен порцелан може да видите тук:
http://semeistvoadams.blogspot.it/2013/04/blog-post_29.html 
 Съвети:
1. Винаги използвайте водна баня за варене на порцелана. Така ще се сигурни, че тестото ви няма да "прегори".
2. Използвайте винаги съд с незалепващо покритие. Използваните за варене на порцелан съдове НЕ употребявайте впоследствие за готвене.
3. При моделиране на тестото използвайте бебешко олио или течен парафин.
4. За заглаждане на неравности върху вече изсъхнало тесто използвайте "сурова" паста и лепило Ц 200.
5. Работете бързо, с малки количества паста. Оставен на открито студеният порцелан изсъхва бързо и тази втвърдена смес става неизползваема.

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/



Мишки от студен порцелан
Гъби от студен порцелан



Дъска с орнаменти от студен порцелан


14 коментара:

  1. С какво се лакира изделието,когато е готово?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз лакирам студеният порцелан с лакове на водна основа на Maimeri. Пробвала съм с лак акрилен, прозрачен спрей, пак добре се получава. Пробвала съм и с лак за дърво на водна основа на Леко, пак е добре.
    Един съвет: изчакайте изделието да изсъхне добре, преди да лакирате, в противен случай лакът ще се напука и ще се получи грозно.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз си имам моя рецепта за студен порцелан....

    ОтговорИзтриване
  4. а студеният порцелан може ли да се мокри когато изсъхне

    ОтговорИзтриване
  5. Студеният порцелан за разлика от синтетичните пасти (като фимо например), не е толкова издържлив, че да може например да си направим една вазичка и да я напълним с вода.
    Обаче, ако е достатъчно добре лакиран, едно миене под течаща вода например може да издържи...казвам го защото съм почиствала така готови неща, по които е нападал прах.

    ОтговорИзтриване
  6. Какво трябва да се направи за да не се напуква при съхнене

    ОтговорИзтриване
  7. Важно е да се знае, че порцелана трябва да съхне полека, на стайна температура, но не в близост до топлинен източик. Бързото съхнене може да доведе до напукване. Порцеланът може да се напука и ако предметът, който се прави е с големи размери. Това се получава, защото външният слой съхне бързо, за сметка на вътрешния. Препоръчително е при големи предмети да се направи само обвивка с порцелана, а вътре основата да е от стиропор или намачкано алуминиево фолио.
    Ако все пак се появят малки пукнатини, те могат да се загладят с паста от същият цвят и достатъчно количество лепило Ц 200, което размеква порцелана и го "втечнява".

    ОтговорИзтриване
  8. Много, многооооооо много ви БЛАГОДАРЯ....

    ОтговорИзтриване
  9. Аз искам да попитам може ли да се правят орнаменти и да се лепят върху стъкло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Могат да се правят орнаменти. за да се залепят трайно върху стъкло, мястото на лепене трябва да се напръска първо с прозрачен лак за по добра основа за лепене.
      Поздрави Rumina!

      Изтриване
  10. За първи път ще правя и искам да знам Как се съхранява останала неизползвана час от порцелана и за колко време?Благодаря ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В хладилник, увита в прозрачно фолио, или в прозрачно фолио и плътно затворен буркан. Може да издържи и около месец. За повече и подробна информация, вижте статията: Наръюник за работа със студен порцелан в този блог.
      Поздрави rumina

      Изтриване
  11. Направих всичко точно,но тестото е меко ичастите не се слепват една с друга!Къде е грешката?

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr