сряда, 13 март 2013 г.

Да си направим свещи

Да си направим свещи

Много обичам да ходя на пазар за книги, особено когато дойде сезонът на голямото намаление. Ето и новата ми придобивка:

която, разбира се ще споделя с Вас ; ))

Малко история:


Свещите... ако бяха одушевени сигурно щяхме да ги описваме с думите: загадъчни, тайнствени, очарователни...
Пламъка им е осветявал нощите на големи поети и писатели, на талантливи изобретатели, философи и откриватели.
В миналото, от таваните на замъците и катедралите, висели огромни светилници, които осветявали големите и мрачни зали на онова време.
Свещите на богатите били направени от пчелен восък, горели бавно и издавали приятен аромат. Свещите на бедните пък се правели от животинска мазнина, осветявали достатъчно, но отделяли неприятна миризма.
През 1831 г. се усъвършенства процеса на пречистване на лойта и се получава стеаринът, който гори дълго и не отделя миризми.
През 1850, при обработка на петролните производни е получен парафинът, който поставя начало на модернизацията в производството на свещи.
Но...вече било прекалено късно... Защо?
Защото през 1811 г. е открит процесът на създаване на електрическа енергия, а през 1879 г. Томас Едисън открива, наречената от самият него "нажежаема жичка", която свети от протичащия през нея електрически ток.
В наши дни свещите са елeменти от декорацията на дома, като продължават да носят очарованието и носталгията по онези отдавна отлинали дни.

Материали за изработване на свещи:





За изработване на свещи у дома са ви необходими: парафин, стеарин и фитили. Отделно за декориране могат да се използват восък на листове с различни цветове, златни кордони, пак от восък, контейнери от пластмаса, различни модели/ или пластмасови контейнери от домакинството, кламери и дървени шишчета за закрепяне на фитила, маслени бои-различни цветове или восъчни пастели, необходими за оцветяване на парафина.

Парафинът се съдържа в различните петролни продукти и освен в производството на свещи се използва и в много други отрасли. Топи се при температура от 40 до 65 градуса.



Парафинът се смесва със стеаринът (триглицерид на стеаринова киселина), получена от животински мазнини, като за по-качествени се приемат свещите с по-голямо съдържание на стеарин (60-70%).

В домашния бит обикновено се използват свещи с по-голямо съдържание на парафин или дори изцяло парафинови, тъй като са по-евтини.

Разтопеният восък заема съда и формата, на контейнера, в който е поставен. Съдовете, които могат да бъдат използвани са най-различни: от пластмасови контейнери от кисело мляко (125g), пласмасови чашки, празни опаковки от натурални сокове (тетрапак) до глинени, керамични и стъклени съдове с различна форма и размери.

Първият етап в направата на свещта е закрепянето на фитила. Дебелината му трябва да е съобразена с големината на свещта.
При готовите форми за свещи се отрязва върха на формата, промушва се фитила и се прави не много стегнат възел, за да се закрепи неподвижно. От отворената страна на формата пък, се поставя дълго дървено шишче и за него се завързва фитилът.
Ако за форма се използват друг вид съдове, то на дъното се пробива дупчица, изкарва се фитила и се закрепя неподвижно, с помощта на кламер. От горната страна процедурата по закрепяне е същата, както при закупените форми-с дървено шишче.


Приготвяне на сместа:



1. На водна баня разтапяме парафин, към който прибавяме 10-15 % стеарин.
2. За оцветяване използваме маслени бои или парчета восъчни пастели.



3. За приятна миризма, към сместа прибавяме няколко капки предпочитана от нас есенция.
4. Когато сместа е напълно разтопена я изливаме във предварително подготвените форми с фитили.

За да направите свещи с различни слоеве, поставете восъка в избраната форма до определено ниво. Изчакайте да изстине и да се втвърди напълно и после излейте следващият пласт с различен цвят.
Изчаквайте винаги всеки от слоевете да се охлади напълно преди да налеете следващия.
Накрая изтъркайте готовите свещи с памучен плат, потопен в амоняк или спирт.



P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

2 коментара:

  1. Здравейте, от къде се снабдявате със стеарин?

    ОтговорИзтриване
  2. http://izdrave.com/ikozmetika/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-500-%D0%B3%D1%80
    В България би трябвало да се намира и в аптеките, ако няма обаче ви съветвам да използвате готови свещи (от домакинските за осветление). Така готовата ви смес е със нужните съставки, трябва само да начупите и разтопите, а останалото зависи от вашата фантазия...

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr