четвъртък, 7 март 2013 г.

Декупажно лепило - съвети, препоръки/ Съветите на Mina De Iaco

Декупажно лепило - съвети, препоръки

 /Съветите на Mina De Iaco/
За самата авторка на тази публикация може да научите повече като посетите и разгледате нейният саит: https://sites.google.com/site/meghidecofantasy/mercatini-e-corsi-2 
Лепило в техниката декупаж е много важно, тъй като от неговото качество и начин на употреба зависи успеха на цялата работа. Това обаче не означава, че е необходимо да използвате много продукти, за да получите добър резултат за всеки различен тип основа.
Дозите, които са посочени по долу се отнасят за поливинилацетатно лепило за дърво(ПВА), или Ц 200, както се нарича в България. То се отличава от готовите марки декупажно лепило по това, че е много по-гъсто и това го прави и много по-икономично.
Лепило за декупаж на салфетка/ оризова хартия

декупаж_Мina De Iaco



Салфетките и оризовата хартия са много деликатни и това налага необходимостта декупажното лепило да е много разредено. В случая Поливинил ацетатното лепило(ПВА) се разрежда 50% вода и 50% лепило.
Полага се както върху основата за декупаж, така и върху салфетката или оризова хартия с мека и плоска четка и без да се минава много пъти на едно и също място.
Лепилото за класическа декупажна хартия




За да залепите перфектно класическата декупажна хартия лепилото за декупаж трябва да се разреди така: 5 части лепило към 3 части вода.



Лепилото за техниката декупаж на стъкло


декупаж_стъклена чиния_Мina De Iaco



И в този случай, лепилото за декупаж върху стъкло е необходимо да бъде достатъчно разредено, тъй като стъклото е материал, който не абсорбира течност. 

В техниката обратен декупаж например, ако разреждането не е правилно могат да се получат белезникави кръгове, които нарушават вида на готовото изделие.
Лепилото за декупаж върху стъкло се разрежда в съотношение 5 части лепило и 4 части вода.

Лепило за декупаж на "природни хартии"

В случая с термина природни хартии са описани всички онези хартии (честo изработени от рециклирана хартия), които съдържат елементи от листа и цветя. Хартията е доста плътна и затова се налага разреждане - 5 части лепило и 2 части вода, защото заради дебелината на хартията, тя доста трудно се придържа и прилепва към основата.
Залепяне на изображенията

Има много начини да поставите декупажните изображения, без да оставяте въздушни мехурчета и бръчки.
Класически метод: нанасяте лепило, както върху гърба на изображението, така и върху основата за декупаж. Поставяте изображението върху основата и с четка, потопена в лепило, изтегляте, докато хартията напълно се опъне и залепи.
Метод " Finto affresco": Този метод е идеален за лепене на големи листове хартия. С влажна гъба се намокря внимателно гърба на декупажната карта, докато се навлажни изцяло. След това се нанася лепило с четка с мек косъм.

декупаж_ Finto affresco_Мina De Iaco

Поставяме лепило и върху основата за декупаж и внимателно поставяме подбраният мотив. Основата върху която може да се изработи тази техника, може да бъде платно за рисуване, дърво или плоскост МДФ.
Продължаваме с навлажнена гъба, с потупване и леко издърпване от центъра навън, докато оправим напълно изображението, като контролираме да не остават въздушни мехурчета и натрупвания на лепило.

Начин с "класическа гланцирана декупажна хартия": Този начин е наречен от авторката още и "метод на мократа хартия".
С този метод се залепя идеално гланцирана декупажна хартия и е особено подходящ при декупажа под стъкло. Преди залепяне на избраното изображение, то се потапя в купа с вода и се оставя да кисне за няколко секунди. След това хартията се изважда, поставя се между две парчета абсорбираща хартия и се подсушава.
Поставя се лепило на обратната страна на изображението за класически декупаж и на лицевата страна на изображението за обратен декупаж на стъкло.
Лепилото се поставя и върху повърхността за декупаж, поставя се изображението и се намества с тампониране с влажна гъба, а отгоре се минава с мека четка потопена в лепило.
КАК се прави декупаж със салфетка: лепилото се нанася върху основата за декупаж, внимателно се полага салфетката и още по-внимателно се "изглажда/ изпъва с четка потопена в лепило// или пък върху основа, където трябва да да поставите цялата салфетка, може да разнесете лепилото директно върху салфетката, като движенията на четката са леки, в посока от центъра навън.
Как да поставите оризова декупажна хартия: Оризова хартия е много мека и лесно се поставя, особено върху плоска основа, когато се поставя цяло едно парче.
Първо се полага лепило върху основата, а след наместването на оризовата декупажна хартия, изображението се минава с четка, потопена в лепило. След пълното изсъхване на декупажа, излишната част от изображението се изрязва с ножици с остър връх.
При по-сложни повърхности оризовата декупажна хартия се поставя на малки парчета, откъснати на ръка.

Декупаж на принтирано изображение: Отпечатаните с лазерен принтер изображения не се нуждаят от предпазни мерки, докато изображенията от мастилено-струен принтер трябва да бъдат защитени от двете страни или с прозрачен акрилен спрей или с лак за коса.
 
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

1 коментар:

Translate

Flickr