четвъртък, 10 април 2014 г.

Мраморни великденски яйца - яйца боядисани с люспи от лук

Мраморни великденски яйца -  яйца боядисани с люспи от лук





На тази идея попаднах в сайта liveinternet.ru и идеята ми хареса, понеже не изисква нито много средства нито много време, а резултата са красиви мраморни великденски яйца.



Необходимо ни е:

яйца, ако са бели, още по-добре

люспи от лук-червен или жълт и от чесън
марли
конец
боя за яйца













Изпробвах 2 варианта:

В първият случай, яйцето беше предварително сварено, а във врория го варих, заедно с боята.


Първи вариант:


Свареното предварително яйце потапяме във вода и веднага след това овалваме в луковата шума. Завиваме в марлята и завързваме с конец.











Завиваме в марлята и завързваме с конец.















Поставяме в тенджерка с вода на слаб огън, за да не се спука. Когато водата заври, изсипваме боята за яйца. Оставяме да поври малко, изваждаме, махаме марлята и лъсваме с малко олио.

























Резултата е това:















Втори вариант:

При вторият опит, яйцето не го сварих предварително, а за да подсиля цвета, освен люспи, добавих и 1 пакетче чай от горски плодове. 













Всъщност изводите, които си направих накрая са, че наситеността на цвета, зависи първо от това дали самото яйце е бяло или бежево, а и също, когато се отвори марлята на средата на варенето, резултата е много по добър. 


Когато марлята се среже, по средата на варенето, без да се маха, луковата шума е вече "залепена" за яйцето, поради топлината, така че няма опасност да се махне, изплува само тази, която е била в повече.

А ето и резултата при вторият метод, цветовете са много по ярки и наситени.






























P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

2 коментара:

  1. И без боя, само с люспи, яйцата са много ефектни и здравословни. Във всички възможни и удобни случай избягвайте боята, макар и безвредна, макар и върху черупката...

    ОтговорИзтриване
  2. да, ако яйцата са бели, могат напълно спокойно да се боядисат само с натурални цветове като от червено цвекло, люспи от лук и т.н...

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr